Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

96-årige legendaren firar med Expressen

Legendaren Svante Löfgren, 96, började på Expressen redan 1949. Han köper Expressen varje dag och höll på fredagen ett kort tal till Expressens medarbetare:<br>"En sådan här stor redaktion har jag aldrig sett förr. Tack för att ni fortfarande gör en bra tidning."Foto: Emmalisa Pauly
På söndag är det 70 år sedan som Expressen föddes, bland annat för att motverka de nazistiska strömningar som fanns i landet. Då fanns en ung (26 år) reporter som drömde om att börja på Expressen, vilket han också så småningom gjorde.<p>"Jag var korrespondent i Paris 1949-1962, i Berlin 1962-66, i Bonn 1966-1970, i Los Angeles 1970-1973 och i Genève 1973-1984. Dessutom gjorde jag 347 radioinslag för Sveriges Radio", säger Svante Löfgren, 96, som på fredagen var med och mumsade på 70-årstårta.</p>Foto: Emmalisa Pauly

Det här är legendarernas legendar i journalistkretsar.

Reportrarnas reporter som gjorde scoopens scoop...

Svante Löfgren, 96, som började på Expressen redan 1949.

Nu är han med och firar tidningens 70-årsdag.

På söndag infaller födelsedagen, det är då – på pricken 70 år sedan – som Expressen föddes, bland annat för att motverka de nazistiska strömningar som fanns i landet.

Och då fanns det en ung (26 år) reporter som drömde om att börja på Expressen, vilket han också så småningom gjorde.

– Jag var korrespondent i Paris 1949-1962, i Berlin 1962-66, i Bonn 1966-1970, i Los Angeles 1970-1973 och i Genève 1973-1984. Dessutom gjorde jag 347 radioinslag för Sveriges Radio, säger Svante som på fredagen var med och mumsade på 70-årstårta.

Skrev telegram till Ho Chi Minh

Sitt livs scoop gjorde han 1953 när Indokina (Vietnam) krigade mot Frankrike, ledda av kommunisten Ho Chi Min som också ledde Nordvietnams krig mot USA.

– Jag skrev ett telegram till Ho Chi Minh och bad honom förklara sig – och fick ett utförligt svar. Det blev en världsnyhet som citerades av många stora tidningar i världen, säger Svante Löfgren.

Han köper Expressen varje dag och höll ett kort tal till Expressens medarbetare:

– En sådan här stor redaktion har jag aldrig sett förr. Tack för att ni fortfarande gör en bra tidning.

Ny artikelserie

På måndag kommer Expressens läsare att märka att Expressen är en pigg 70-åring.

Då inleder vi en serie artiklar om människor som varit med i Expressen från 1944 och framåt – och låter dem berätta vad som hände sedan.

Expressens allra första scoop var berättelsen om de brittiska flygarna som lyckades bomba det tyska slagskeppet Tirpirz i Håkøybotn väster om Tromsø i Norge.

De brittiska flygarna var krigshjältar och Expressen blev först med att intervjua de brittiska flygarna. Det blev också Expressens allra första förstasida.

Så när Expressen fyllde 25 år 1969 fick tidningen skeppsklockan som tillhört Tirpitz.

Sedan dess har skeppsklockan ömsom stått framme på Expressens redaktion och ömsom i någon dammig garderob.

– Nu tar vi fram skeppsklockan och ställer den på en framträdande plats där alla besökare kan beskåda den, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.