95-åring anklagas för 10 000 Förintelsemord

Koncentrationslägret Stutthof.
Foto: Czarek Sokolowski/AP

En 95-årig kvinna från norra Tyskland är misstänkt för medhjälp till att ha dödat över 10 000 människor i ett Förintelseläger i nuvarande Polen under andra världskriget.

Hon arbetade som sekreterare åt den SS-befälhavare som var chef för lägret.

Åtalet är resultatet av en fem år lång förundersökning.

Tysk radio har träffat kvinnan, som bor på ett äldreboende i Pinneberg norr om Hamburg.

Till Norddeutsche Rundfunk säger kvinnan att hon bekräftar att hon var sekreterare åt SS-befälhavaren, men vill inte bli citerad mer än så.

Hon jobbade på koncentrationslägret Stutthof i närheten av Gdansk i nuvarande Polen. Det var ett första lägret som Nazityskland lät bygga. I lägret mördades sammanlagt 85 000 människor, framför allt judar men också polacker och andra utlänningar. Vissa gasades ihjäl och andra svalt till döds.

Kan dömas vid ungdomsdomstol

Under åren 1943-1945 var Irmgard F, som hon kallas i medierna, sekreterare åt SS-befälhavare Paul Werner Hoppe, som skötte lägret. Hon ska ha hjälpt honom med att utföra och planlägga massmord på över 10 000 personer som levde i lägret.

För två år sedan sa Irmgard F dock till journalister på NDR att hon inte kände till att folk dog på lägret, utan att hon i huvudsak gjorde skrivbordsuppgifter åt Paul Werner Hoppe.

Irmgard F var bara 21 år gammal när hon arbetade vid lägret, vilket innebär att hon nu kan åtalas vid en ungdomsdomstol. Ärendet utreds dock fortfarande och det är inte säkert om att hon åtalas.

Paul Werner Hoppe dömdes till 9 års fängelse 1957.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.