Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

94 barn är försvunna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
OBERÖRD. Wen Jie, 43, var klädd i en grå tröja och rörde inte en min när han häktades, misstänkt för grov människosmuggling.
Foto: DÜSING JAN

Här häktas krogägaren Yiwen, 30, och kumpanen Wen Jie, 43 - misstänkta huvudaktörer i smugglingen av kinesiska barn till Sverige.

Polisen utreder nu misstankar om att paret sålt levande barn som organdonatorer och sexslavar.

- Det här är fullkomligt vidrigt, säger polisens utredare Torbjörn Nelzén.

På ett år har 94 kinesiska barn försvunnit spårlöst sedan de sökt asyl i Sverige. Ett internationellt nätverk misstänks organisera människosmugglingen - en slavhandel med kinesiska barn som omsätter miljontals kronor. Barnen förses med mobiltelefoner och falska pass. Dollarbuntar och sim-kort till mobiltelefonen sys in i kläderna eller göms i skorna. Frankrike, Portugal, Spanien, Italien och Nordamerika pekas ut som slavbarnens slutmål.

Fyra barn omhändertogs

 I fredags kom polisens stora genombrott då fyra kinesiska barn omhändertogs efter en stor razzia. - Barnen var som förprogrammerade. Deras berättelser, hur och varför de kommit till Sverige, kändes inte trovärdiga. De har utsatts för rena hjärntvätten, säger polisutredaren Torbjörn Nelzén. I går begärdes de misstänkta svenska huvudaktörerna - som är kinesiska medborgare - häktade. Wen Jie, 43, var klädd i en grå tröja och rörde inte en min när han häktades, misstänkt för grov människosmuggling. Hans kvinnliga misstänkta kumpan - som driver trendiga sushirestaurangen Akasaka på Kungsholmen - fördes gråtande ut från rättssalen, sedan hon häktats som misstänkt för medhjälp till samma brott. Den svenska polisen har bedrivit en omfattande spaning paret. Efter ett tips med detaljrik information om fyra kinesiska barn - på väg att smugglas in i Sverige från Norge - inleddes en hemlig polisoperation. Bussarna som barnen färdades i skuggades av gränspolisen. När de nådde Stockholm slog polisen till i en samlad aktion. Barnen fritogs ur en lägenhet i södra Stockholm - och en rad razzior genomfördes. Bland annat stormades sushibaren. Flera hundra tusen kronor i kontanter och elva falska pass beslagtogs. Det var spårning av telefontrafik som ledde polisen fram till de misstänkta människosmugglarna. - Det som gör oss misstänksamma är den samlade bilden av att det kommer så många barn stöpta på samma sätt. De har samma typ av klädsel, ryggsäckar, mobiltelefon och nästan lika mycket pengar, säger polisens utredare Torbjörn Nelzén.

Sålts som prostituerade

 Polisen utreder nu högintressanta tips om att levande barn sålts som prostituerade - och som organdonatorer. - Det är inte otänkbart. Ett skräckscenario, fullkomligt vidrigt. Enligt uppgifter till Expressen finns det också misstankar om att den brottsmisstänkta mannen styrt kvinnan med järnhand. - Hon ska genomgå läkarundersökningar. Vi ska undersöka om hon utsatts för sexuella övergrepp och misshandel, säger Torbjörn Nelzén.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.