OBERÖRD. Wen Jie, 43, var klädd i en grå tröja och rörde inte en min när han häktades, misstänkt för grov människosmuggling.
OBERÖRD. Wen Jie, 43, var klädd i en grå tröja och rörde inte en min när han häktades, misstänkt för grov människosmuggling.

94 barn är försvunna

Publicerad
Uppdaterad
Här häktas krogägaren Yiwen, 30, och kumpanen Wen Jie, 43 - misstänkta huvudaktörer i smugglingen av kinesiska barn till Sverige.
Polisen utreder nu misstankar om att paret sålt levande barn som organdonatorer och sexslavar.
- Det här är fullkomligt vidrigt, säger polisens utredare Torbjörn Nelzén.
På ett år har 94 kinesiska barn försvunnit spårlöst sedan de sökt asyl i Sverige. Ett internationellt nätverk misstänks organisera människosmugglingen - en slavhandel med kinesiska barn som omsätter miljontals kronor. Barnen förses med mobiltelefoner och falska pass. Dollarbuntar och sim-kort till mobiltelefonen sys in i kläderna eller göms i skorna. Frankrike, Portugal, Spanien, Italien och Nordamerika pekas ut som slavbarnens slutmål.

Fyra barn omhändertogs

I fredags kom polisens stora genombrott då fyra kinesiska barn omhändertogs efter en stor razzia. - Barnen var som förprogrammerade. Deras berättelser, hur och varför de kommit till Sverige, kändes inte trovärdiga. De har utsatts för rena hjärntvätten, säger polisutredaren Torbjörn Nelzén. I går begärdes de misstänkta svenska huvudaktörerna - som är kinesiska medborgare - häktade. Wen Jie, 43, var klädd i en grå tröja och rörde inte en min när han häktades, misstänkt för grov människosmuggling. Hans kvinnliga misstänkta kumpan - som driver trendiga sushirestaurangen Akasaka på Kungsholmen - fördes gråtande ut från rättssalen, sedan hon häktats som misstänkt för medhjälp till samma brott. Den svenska polisen har bedrivit en omfattande spaning paret. Efter ett tips med detaljrik information om fyra kinesiska barn - på väg att smugglas in i Sverige från Norge - inleddes en hemlig polisoperation. Bussarna som barnen färdades i skuggades av gränspolisen. När de nådde Stockholm slog polisen till i en samlad aktion. Barnen fritogs ur en lägenhet i södra Stockholm - och en rad razzior genomfördes. Bland annat stormades sushibaren. Flera hundra tusen kronor i kontanter och elva falska pass beslagtogs. Det var spårning av telefontrafik som ledde polisen fram till de misstänkta människosmugglarna. - Det som gör oss misstänksamma är den samlade bilden av att det kommer så många barn stöpta på samma sätt. De har samma typ av klädsel, ryggsäckar, mobiltelefon och nästan lika mycket pengar, säger polisens utredare Torbjörn Nelzén.

Sålts som prostituerade

Polisen utreder nu högintressanta tips om att levande barn sålts som prostituerade - och som organdonatorer. - Det är inte otänkbart. Ett skräckscenario, fullkomligt vidrigt. Enligt uppgifter till Expressen finns det också misstankar om att den brottsmisstänkta mannen styrt kvinnan med järnhand. - Hon ska genomgå läkarundersökningar. Vi ska undersöka om hon utsatts för sexuella övergrepp och misshandel, säger Torbjörn Nelzén.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag