Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

94-åriga Haldis glädje: Får flytta in på lyxhotell

Haldis Sollien, 94, flyttas till ett lyxhotell i påsk.
Foto: Yngve Sem Pedersen / TV2
Spa- och skidhotellet Vestalia Resort ligger i Geilo.
Foto: TV2
Nu har totalt 14 äldre fått flytta in här – för att kommunen ska kunna nyttja deras äldreboende till vårdplatser för coronasjuka.
Foto: TV2
Alla har fått ett varsitt hotellrum, och restaurangen har gjorts om till ett gemensamt umgängesrum.
Foto: TV2
Här samlas de äldre för att umgås och äta. Genom stora panoramafönster har de utsikt över skidbacken som ligger precis utanför hotellet.
Foto: TV2
Vestalia Resort och skidbacken i Geilo.
Foto: TV2
1 / 7

Corona slår hårt på flera fronter.

För att snabbt lösa platsbristen för sjuka fick Hols kommun tänka utanför boxen.

Nu har ett helt äldreboende flyttat – till en lyxig spa- och skidresort.

– Här har vi det fantastiskt, säger Haldis Sollien, 94, till TV2.

Hols kommun har drabbats hårdast i Norge av coronapandemin med tio smittade per tusen invånare. En person har avlidit och ytterligare tre intensivvårdas.

Spridningen pressar kommunen, som nu tar till nya metoder för att skydda både invånare och jobb.

Lösningen: Ett helt äldreboende får flytta in på lyxhotellet Vestalia Resort. På så sätt kan skid- och spahotellet – som stod tomt – fortsätta med sin verksamhet och kommunen kan nyttja äldreboendet till vårdplatser för coronasjuka.

– Vi bestämde oss för att flytta de boende till hotellet. Och de äldre tyckte det var roligt att komma till ett fyrstjärnigt hotell, även om vi har bra vårdhem här i kommunen, säger kommunordförande Petter Rukke till norska TV2.

Haldis, 94: ”Maten är mycket bra”

Alla har fått var sitt eget hotellrum och restaurangen har förvandlats till ett gemensamt vardagsrum, där stora panoramafönster bjuder på utsikt över skidbacken i Geilo.

En av de som flyttat in på lyxhotellet är 94-åriga Haldis Sollien. Hon drev själv ett hotell i bygden och åkte skidor i backen i sin ungdom. Nu njuter hon och de 13 andra boende från äldreboendet av omgivningarna och utsikten när deras påskfirande blev annorlunda i år.

– Här har vi det fantastiskt. De tar hand om oss så bra på alla sätt. Maten är mycket bra och vi får god vård, säger hon.

Hotellresorten har totalt 800 sängplatser och ett 1 000 kvadratmeter stort spa. Här kommer de äldre att bo i minst tre veckor till och nu överväger hotellet för att öppna för deras släktingar att kunna besöka.

Totalt 6 471 personer har bekräftats smittade av corona i Norge under söndagen och 123 personer har avlidit.

Här får nyfödda bebisar skyddsvisir.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.