Rättegången inleddes i torsdags och Reinhold Hanning har hittills vägrat att uttala sig. Han säger sig också vara oskyldig till anklagelserna. Foto: Bernd Thissen/Epa/TTRättegången inleddes i torsdags och Reinhold Hanning har hittills vägrat att uttala sig. Han säger sig också vara oskyldig till anklagelserna. Foto: Bernd Thissen/Epa/TT
Rättegången inleddes i torsdags och Reinhold Hanning har hittills vägrat att uttala sig. Han säger sig också vara oskyldig till anklagelserna.  Foto: Bernd Thissen/Epa/TT
Rättegångens tid är begränsad till två timmar per dag, på grund av Reinhold Hannings hälsa. Foto: Bernd Thissen/Epa/TTRättegångens tid är begränsad till två timmar per dag, på grund av Reinhold Hannings hälsa. Foto: Bernd Thissen/Epa/TT

Rättegångens tid är begränsad till två timmar per dag, på grund av Reinhold Hannings hälsa.

 Foto: Bernd Thissen/Epa/TT

94-årig tidigare SS-vakt åtalas

Publicerad

Han misstänks ha bidragit till att 170 000 personer mördades i Auschwitz.

Nu åtalas den 94-årige före detta SS-vakten för sina brott.

Totalt mördades över en miljon människor i lägret.

Den före detta SS-vakten Reinhold Hanning åtalas nu för medhjälp till mord på 170 000 personer, skriver New York Times. Han är nu 94 år gammal ska ha jobbat vid koncentrations- och förintelselägret Auschwitz mellan åren 1943 och 1944. Därmed anser åklagaren att han måste ha känt till de brott som skedde i lägret.

Rättegången inleddes i torsdags och Reinhold Hanning har hittills vägrat att uttala sig. Han säger sig också vara oskyldig till anklagelserna. När Reinhold Hanning greps år 2014 ska han dock i förhör ha erkänt att han arbetade som vakt på lägret. Försvaret har yrkat på hans erkännande ska uteslutas ur bedömningen, då han ska ha varit i chock efter att hans hem genomsökts.

Ombads erkänna av överlevare

Vid rättegången kommer ett flertal överlevare från lägret att vittna. En av de som redan hunnit delta i rättegången bad Reinhold Hanning att tala.

– Vi är nästan lika gamla och snart kommer vi att dömas av den högsta domaren. Jag ber dig att berätta sanningen, sade vittnet enligt New York Times.

Då Reinhold Hannings hälsa är sviktande är rättegången begränsad till två timmar per dag. Rättegångar mot ytterligare två SS-vakter och en kvinna som ska ha arbetat på lägret är planerade att genomföras under 2016. De fyra rättegångarna är en del av tyska myndigheters försök att hinna finna ansvariga för de många morden under nazisttiden.

Nazisternas största förintelseläger

Minst 1,1 miljon människor mördades i Auschwitz. Av dem var majoriteten judar, men även homosexuella och funktionshindrade dödades.

Auschwitz var nazisternas största koncentrations- och förintelseläger. Det startades upp 1940, ett år efter att andra världskriget bröt ut. Lägret stängdes år 1945, samma år som kriget slutade.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag