Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”92 miljarder försvinner i svartarbete – vakna!”

Prisbelönte journalisten Elinor Torp.
Foto: OLLE SPORRONG
Statsminister Magdalena Andersson.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Skuggsamhället” är ett mycket större problem än vad regeringen hävdar.

Det säger Elinor Torp, prisbelönt journalist, efter Expressens avslöjande om den efterlysta städerskan som jobbade hemma hos Magdalena Andersson.

– En minister i radion (Anders Ygeman, reds anm) sa häromdagen att det är 10 000 människor här. Jag skulle säga att det är ett par hundratusen. Vi har gjort oss beroende av den här arbetskraften.

Elinor Torp, som har metoden ”follow the people”, har i många år som reporter gått på djupet i samhällsfrågor genom att följa människor och möta dem i ögonhöjd.

– Det är genom människorna man förstår systemfel, säger Torp i Expressens mediepodd.

2021 belönades hon med utmärkelsen ”Årets journalist” för sina texter om skuggsamhället, i Dagens Arbete och boken ”Vi skuggorna”.

Bygg, transport, städ och restaurang, pekar hon ut som branscher där det är extra illa - och påpekar:

– Stat, kommun och landsting är våra värsta bovar - eftersom de är våra största upphandlare.

– Man måste förstå från myndigheter och politiker hur stort det är: 92 miljarder försvinner i svartarbete på grund av slarviga upphandlingar, pengar som försvinner till kriminella - vakna!

Ilskan mot reaktionerna 

Elinor Torp välkomnar Expressens avslöjande om hur en efterlyst kvinna omhändertogs på Magdalena Anderssons adress. Kvinnan från Nicaragua, som saknade tillstånd, jobbade för en firma utan kollektivavtal.

Men Torp blev förbannad på en del av reaktionerna av typen ”25-åring från Nicaragua som är här för att stjäla, ut med henne från landet”. 

– Det enda som kan komma åt problemet är att jaga skurkföretagen, menar Torp.

– Att hålla på att jaga ut de här enskilda människorna ur landet… det finns ju arbetsförmedlare på ryska och spanska osv som hela tiden kommer att locka hit nya människor som kommer att utnyttjas. Det är hemskt, fruktansvärt.

Expressens redaktionschef Magnus Alselind berättar i podden hur statsministerns stab försökte komma undan avslöjandet kvällen före publiceringen (”vad har det här med Magdalena Andersson att göra?”) och hur städfirmans ägare svarade undvikande med hänvisning till en Gran Canaria-resa. Karin Olsson, biträdande chefredaktör, undrar om det är journalisterna egna nyttjande av billiga cykelbud från Foodora och tipptappande av trädgårdsavfall som gör att stora medier i många fall inte gör jobbet med att granska skuggsamhället.

HÄR KAN DU LYSSNA PÅ AVSNITTET!

Mer i ”Lägg ut!”:

# Dagens Nyheters kritiserade förstasida ”Forskare: Två vaccindoser ger obefintligt skydd mot omikron” samt att Estoniadokumentären - och Stora journalistprisets jury! - utsets till Årets förvillare.

# Hur det saknas svenska draman som tar landsorten på allvar likt Disney Plus-succén ”Dopesick”, men hur Svenska Dagbladet gör lysande journalistik om hur gängen mördar med tramadol i blodet och Sveriges radio fångar de unga tjejerna som blir missbrukets offer.

Fakta: Ygeman i P1 Morgon

Så här svarade Anders Ygeman i P1 Morgon i intervjun om skuggsamhället och hur många det kan röra sig om som vistas här utan rätt.


Programledaren Henrik Torehammar: 

– Många säger att det här är följden av det så kallade skuggsamhället, det parallella samhälle med människor som inte har lagliga skäl att befinna sig i Sverige, som arbetar och framför allt utnyttjas. Det är väldigt svårt att få en bekräftad siffra på hur många det rör sig om, har du en uppfattning om det?


Anders Ygeman:

– Polisen har en efterlysning i storleksordningen 10 000 personer som saknar rätt att vistas i landet, så det är väl en sån siffra man kan använda. Sen är det ju så att människor som inte har rätt att vistas i landet lämnar också frivilligt, så siffran kan vara både större och mindre än den siffran som myndigheter har koll på.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.