Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

92-åriga Ingalill blev lurad på sitt hus

Ingalill blev frånlurad sitt barndomshem av en anställd på hemtjänsten.Foto: SVT
Kriminologiprofessor Leif GW Persson anser att både hemtjänsten och sociala myndigheter brustit i sin uppsyn.Foto: Olle Sporrong

Hon blev frånlurad sitt barndomshem av en anställd på hemtjänsten.

Nu bor 92-åriga Ingalill på ett äldreboende – efter att ha förlorat hus, pengar och alla sina personliga tillhörigheter.

– Hon har inga privata saker. Inte en enda grej, Inte en krona, inte en kam - ingenting, säger väninnan Ulla-Britt Thelander till "Veckans brott" i SVT.

Ingalill och hennes syster bodde tillsammans i den gula trävillan i Stockholmsområdet som deras pappa byggt.

Men när systern dog för fem år sedan klarade Ingalill sig inte själv och fick anlita hemtjänsten. Hon fick god kontakt med en 43-årig man som engagerade sig i hennes liv och hjälpte henne med mycket.

Men snart började vänner och grannar till Ingalill notera att allt inte stod rätt till.

– Personen flyttade in med sin familj hos henne, att det var något som var konstigt förstod man ju då, säger Laila Selkälä som är godman åt Ingalill, till Veckans brott.

Snart hade 43-åringen lyckats övertala Ingalill att skriva över huset på honom, därefter fick han fullmakt att ta ut pengar från hennes bankkonton.

Grannar kontaktade polisen

Flera personer larmade om vad som pågick, men när kommunen gjorde hembesök hos Ingalill sa hon att allt var bra.

Men när 43-åringen tvingade henne att flytta från sitt barndomshem till ett mindre hus i Åkersberga beklagade sig Ingalill för sin väninna:

– Jag sa till henne att hon inte behövde flytta om hon inte ville. Men vad jag inte visste då det var att det fanns ett gåvobrev, att hon givit bort huset, säger Ulla-Britt Thelander.

Den gula trävillan såldes för fem miljoner kronor, pengar som gick rakt ner i 43-åringens ficka.

Någon valde till slut att kontakta polisen, som agerade direkt. 43-åringen dömdes till tre års fängelse för ocker och tagande av muta - men innan han frihetsberövades hann han fly landet.

Då hade han redan länsat Ingalills bankkonton och hon stod helt utan tillhörigheter.

43-åringen dömdes även att betala skadestånd till Ingalill, men eftersom han lämnat landet beslutade Kronofogden att konfiskera de saker han lämnat och sälja för att på så vis få pengar till Ingalill. Men sakerna som Kronofogden tagit är ursprungligen Ingalills egna saker som hon skrivit över på 43-åringen.

GW: Fler troligen drabbade

Resultatet blir att hon inte har kvar en enda sak av sina egna tillhörigheter.

– Hon har inga privata saker. Inte en enda grej, Inte en krona, inte en kam - ingenting, säger väninnan Ulla-Britt Thelander.

Kriminologiprofessor Leif GW Persson anser att både hemtjänsten och sociala myndigheter brustit i sin uppsyn, då de inte reagerade på vad som skedde.

– Det här är en hundraprocentigt dyster historia. Men det går förstås att minska den framtida risken att sådant här händer. Genom att man har bättre koll på vilka som jobbar inom hemtjänsten, att man skärper lagstiftningen - det finns en massa saker att göra. Och jag befarar att Ingalill inte är ensam om det här, säger Leif GW Persson i Veckans brott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.