Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

900 peruanska kvinnor försvunna i pandemin

Våld i nära relation tros ligga bakom försvinnandet av de peruanska kvinnorna.
Peru, med 33 miljoner invånare, har enorma problem med våld i nära relationer.
Foto: MARTIN MEJIA / AP TT NYHETSBYRÅN
Kvinnor i Perus huvudstad Lima bär på kassar med matrester som de samlat på sig. Genrebild.
Foto: RODRIGO ABD / AP TT NYHETSBYRÅN

Hundratals flickor och kvinnor har försvunnit och befaras döda i Peru sedan coronapandemin slog till mot det sydamerikanska landet, enligt dess myndigheter. 

– Under karantänen, från den 16 mars till den 30 juni, har 915 kvinnor i Peru rapporterats som försvunna, säger Eliana Revollar, vid Perus kvinnorättskontor till nyhetsbyrån AFP. 

Våld i nära relationer misstänks ligga bakom den explosiva ökningen. 

Peru, som är beläget i sydamerikanska bergskedjan Anderna, har 33 miljoner invånare och har sedan tidigare enorm brottslighet vad gäller våld i nära relationer. 

Peru har över 18 000 döda och 384 000 smittade i covid-19. 

Åtta kvinnor per dag har försvunnit

Sedan pandemin fick landet att införa karantänsregler har dock utsattheten för kvinnor ökat ytterligare: tidigare låg snittet på fem kvinnor som rapporterades försvunna varje dag – under karantänen har siffran varit åtta, rapporterar AFP. 

Av de 915 kvinnorna som har försvunnit är en majoritet, 70 procent, minderåriga flickor.  

De som försvunnit befaras döda och våld i nära relationer tros ligga bakom. 

Eliana Revollar som jobbar på kvinnorättskontoret i Peru uppger för nyhetsbyrån att situationen kompliceras ytterligare av att landet inte har något nationellt register över försvunna personer. 

Hon kommer nu att kämpa för att Peru ska införa ett sådant register. 

166 bekräftade kvinnomord i Peru förra året

Kvinnorättsgrupper i landet uppger att polisen väldigt ofta vägrar att utreda våld i nära relationer, gör narr av brottsoffer och påstår att de som försvunnit lämnat sina hem frivilligt. 

Under förra året bekräftades 166 kvinnor i Peru ha mördats – endast en tiondel av dessa hade anmälts som försvunnen innan dåden upptäcktes. 

Under onsdagen kommer Åsa Regner (S), vice chef för UN Women, att gästa Nyhetsmorgon i TV4 för att tala om situationen för Perus kvinnor. 

USA:s president är optimistisk om ett coronavaccin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.