Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

90 nya miljarder krävs till välfärden

För att välfärden ska hålla samma standard som den gör i dag behövs 90 extra miljarder till statskassan inom sju år, enligt finansdepartementets analys.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Elisabeth Svantesson (M) delar inte bilden av att det kan behövas skattehöjningar för att klara välfärden.
Foto: HANNA FRANZéN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Enligt en analys från finansdepartementet behövs 90 miljarder till välfärden till år 2026.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

För att välfärden ska hålla samma standard som den gör i dag behövs 90 extra miljarder inom sju år, rapporterar DN.

Enligt finansminister Magdalena Andersson kan detta kräva skattehöjningar. 

Enligt en analys från finansdepartementet kräver den allt växande och åldrande befolkningen mer resurser för att klara av välfärden. 

Antalet personer över 80 år ökar enligt rapporten med 200 000 (36 procent) fram till 2026 samtidigt som antalet barn i skolåldern blir allt fler. 

Man räknar med att det kommer behövas 560 nya äldreboenden, 75 nya vårdcentraler och 80 000 fler välfärdsanställda till 2026 för att möta behoven. 

– Det här kommer att kräva stora resurser. Det är uppenbart att vi behöver prioritera väldigt hårt fram över, säger Magdalena Andersson till DN.

”Behövs inte skattesänkningar”

Finansministern säger att de utökade behoven inom välfärden kan innebära att andra satsningar kan behöva nedprioriteras och att skattehöjningar kan bli aktuellt. 

– Stora skattesänkningar och nedskärningar är inte det vi behöver de närmaste åren. Tvärtom, säger hon. 

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson håller med finansministern om att välfärden kommer behöva prioriteras de kommande åren, men tror inte att skattehöjningar är en bra lösning på utmaningarna.

– Är det något Magdalena Andersson är bra på så är det att höja skatterna. Dessvärre är inte det lösningen på välfärdens problem. Vi ser till exempel att fortsatt sänkta skatter på låga inkomster måste fortsatt vara en väg. Att de som står längst från arbetsmarknaden kommer in och också är med och bidrar, säger Svantesson till DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.