- Vi har svårt att se att om man åtalas – och om man har tagit emot ersättningar i den här storleken, och dessutom varit i förtroendeställning som chef – att man kan ha kvar sin anställning, säger Anitra Steen, Systembolagets vd, till TT. Hon betonar att individuella prövningar ska göras, men också att de flesta misstänkta i företaget är butikschefer eller biträdande. Och det är en försvårande omständighet. På måndagen lämnade länskriminalen i Stockholm över den digra förundersökningen till åklagaren. Samtidigt får de misstänkta och försvararna tillgång till materialet i en så kallad delgivning. Tre fullastade bilar ska under veckan köra ut i landet och avklara det.
Kan svälla
Som mest handlar det om mutor på över 100 000 kronor. Totalsumman är 1,2 miljoner på drygt 770 muttillfällen. I snitt är det alltså drygt 15 000 kronor per misstänkt. - Det här behöver inte betyda att alla misstänkta också blir åtalade till slut. Dessutom kan förundersökningen svälla eftersom vi fortsätter utreda en del personer, säger chefsåklagare Ewa Nyhult, som leder förundersökningen, till TT. Hon är mycket förtegen om innehållet i den 5 300 sidor tjocka förundersökningen. - Vad de har gjort och hur brottsmisstanken ser ut, går jag inte in på i dagsläget. De 77 Systembolagsanställda är misstänkta för mutbrott och de 15 personerna vid tre leverantörsföretag för bestickning.
Flera rättegångar
Tre veckor väntas delgivningen ta. Under tiden kan misstänkta lämna synpunkter på förundersökningen och begära att den kompletteras innan åtal kan väckas. - Min ambition är att vi ska kunna göra det så snabbt som möjligt i anslutning till att utredningen är helt slutdelgiven. Vi får se om det blir om tre veckor eller om det behöver något mer tid, säger Ewa Nyhult. Nu funderar hon också på hur själva rättsprocessen i muthärvan ska läggas upp. En enda rättegång är en praktisk omöjlighet: - Man kan ha ett fåtal större processer eller ett flertal lite mindre. Förundersökningen fortsätter med fler utredningar kring andra leverantörsföretag. Det kan leda till att ytterligare butikschefer dras in i undersökningen.
Skadestånd
Förundersökningsmaterialet blir offentligt först när åtal väcks. Enligt Anitra Steen blir de anställda på Systembolaget som faktiskt åtalas hemförlovade med full lön i väntan på slututredning. Hon vill ännu inte säga vad härvan kostar bolaget. Men Systembolaget ska agera även mot leverantörsföretag med misstänkta bestickare. Där anser sig bolaget ha juridisk rätt att ensidigt säga upp avtal till ett värde av fem procent av leverantörens omsättning. Men den frågan är mer delikat. - Det handlar om att vi kan få skadeståndsanspråk på oss, säger Steen.