Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

90 misstänkta för mutbrott vid Systembolaget

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Över 90 personer är misstänkta för att ha tagit eller givit mutor i muthärvan kring Systembolaget.

77 anställda i bolaget och 15 personer hos några leverantörer får i dagarna veta vad de misstänks för.

Av de inblandade på Systembolaget kan de flesta räkna med avsked.

- Vi har svårt att se att om man åtalas – och om man har tagit emot ersättningar i den här storleken, och dessutom varit i förtroendeställning som chef – att man kan ha kvar sin anställning, säger Anitra Steen, Systembolagets vd, till TT. Hon betonar att individuella prövningar ska göras, men också att de flesta misstänkta i företaget är butikschefer eller biträdande. Och det är en försvårande omständighet. På måndagen lämnade länskriminalen i Stockholm över den digra förundersökningen till åklagaren. Samtidigt får de misstänkta och försvararna tillgång till materialet i en så kallad delgivning. Tre fullastade bilar ska under veckan köra ut i landet och avklara det.

Kan svälla

 Som mest handlar det om mutor på över 100 000 kronor. Totalsumman är 1,2 miljoner på drygt 770 muttillfällen. I snitt är det alltså drygt 15 000 kronor per misstänkt. - Det här behöver inte betyda att alla misstänkta också blir åtalade till slut. Dessutom kan förundersökningen svälla eftersom vi fortsätter utreda en del personer, säger chefsåklagare Ewa Nyhult, som leder förundersökningen, till TT. Hon är mycket förtegen om innehållet i den 5 300 sidor tjocka förundersökningen. - Vad de har gjort och hur brottsmisstanken ser ut, går jag inte in på i dagsläget. De 77 Systembolagsanställda är misstänkta för mutbrott och de 15 personerna vid tre leverantörsföretag för bestickning.

Flera rättegångar

 Tre veckor väntas delgivningen ta. Under tiden kan misstänkta lämna synpunkter på förundersökningen och begära att den kompletteras innan åtal kan väckas. - Min ambition är att vi ska kunna göra det så snabbt som möjligt i anslutning till att utredningen är helt slutdelgiven. Vi får se om det blir om tre veckor eller om det behöver något mer tid, säger Ewa Nyhult. Nu funderar hon också på hur själva rättsprocessen i muthärvan ska läggas upp. En enda rättegång är en praktisk omöjlighet: - Man kan ha ett fåtal större processer eller ett flertal lite mindre. Förundersökningen fortsätter med fler utredningar kring andra leverantörsföretag. Det kan leda till att ytterligare butikschefer dras in i undersökningen.

Skadestånd

 Förundersökningsmaterialet blir offentligt först när åtal väcks. Enligt Anitra Steen blir de anställda på Systembolaget som faktiskt åtalas hemförlovade med full lön i väntan på slututredning. Hon vill ännu inte säga vad härvan kostar bolaget. Men Systembolaget ska agera även mot leverantörsföretag med misstänkta bestickare. Där anser sig bolaget ha juridisk rätt att ensidigt säga upp avtal till ett värde av fem procent av leverantörens omsättning. Men den frågan är mer delikat. - Det handlar om att vi kan få skadeståndsanspråk på oss, säger Steen.

FAKTA

Muthärvan inom Systembolaget började rullas upp när en anställd i en butik lämnade över tre listor till företagets ledning i slutet av 2002.
Listorna kom från leverantörer och visade hur mycket butikschefer kunde tjäna om de nådde vissa försäljningsmål för leverantörernas produkter.
Efter en utredning kunde ledningen konstatera att en del butiker hade en konstig försäljning av vissa varor.
Butikscheferna hade tagit in produkter i sortimentet i strid mot företagets regler och på det sättet gynnat vissa leverantörer.
Varor hade köpts in trots att kunderna inte efterfrågat dem och exponerats på ett sätt som gynnade leverantörerna.
Med start i januari 2003 varslades tio butikschefer om avsked.
Sju av dessa accepterade inte avsked utan gick till Arbetsdomstolen för att få skadestånd och avskedandena ogiltigförklarade.
Den processen slutade med att parterna förlikades.
I januari 2003 anmälde Systembolaget också sju av sina butikschefer och tre leverantörer till åklagare.
Sedan dess har härvan bara svällt.
Förundersökningen om mutbrott, som leds av chefsåklagare Ewa Nyhult vid riksenheten mot korruption, har som mest omfattat närmare ett hundratal anställda inom Systembolaget och ett antal leverantörer, bland dem statliga Vin & Sprit.
De mutmisstänkta på Systembolaget ska ha tagit emot pengar, bjudits på resor och fått gåvor för uppnådda försäljningsmål av leverantörens produkter.
Den rekordstora förundersökningen har nu lett till att 77 butikschefer och 15 personer inom leverantörsföretag delgivits misstanke om mutbrott respektive bestickning.
Åtal väntas senare i höst.
Utöver Nyhult arbetar ytterligare två åklagare och en ekonom från Ekobrottsmyndigheten med förundersökningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.