9 frågor och svar om vägglöss – och hur du blir av med dem

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: AP / AP PRESSENS BILD

Den bor inte i väggar och är ingen lus.

Men vägglusen är ändå riktigt irriterande och mycket svår att bli av med. 

Här är nio frågor och svar om vägglusen, information om hur du kan minska risken att få den i ditt hem och hur du blir av med den om den väl flyttat hem till dig.

Först: Du kan inte bli av med vägglusen på egen hand. Får du in den i ditt hem måste du kontakta en professionell skadedjursbekämpare för att få bort den.

Vägglössen var vanliga för cirka 100 år sedan. Då var en av tre drabbad. Vid runt 1950 var vägglusen i stort sett utrotad, men till ett högt pris. Vi använde det nu förbjudna bekämpningsmedlet DDT som gjorde många människor mycket sjuka.

Med vårt ökade resande och att vägglössen är mer resistenta mot bekämpningsmedlen ökar förekomsten av vägglöss i Sverige.

Foto: Alexander Jartsev

Vad är en vägglus?

Vägglusen – eller Cimex lectularius på latin – är en skinnbagge som är 4–5 millimeter lång och kan bli så stor som 1 centimeter. Den har ett par vingar, men ta det lugnt, den kan inte flyga. Den är genomskinlig, men blir brun efter att ha ätit.

     LÄS MER: Vägglössen kan bli en dyr kostnad – det här gäller om du drabbas 

Vägglusen är en blyg rackare och gömmer sig dagtid och smyger ut nattetid för att äta. Och jo, den äter bara blod, därav dess färg. 

Och nej. Den bor inte i väggarna. Den gömmer sig i sängar till soffor, tavelramar, gardiner, rullstolar, radioapparater och brandvarnare, skriver Anticimex på sin hemsida.

Är vägglössen farliga?

En vägglus sprider inga sjukdomar. Men du kan få röda utslag av dess bett. Det är också störande för nattsömnen att hela tiden bli biten av vägglöss. När vägglusen biter sprutar den in saliv som kan ge dig en allergisk reaktion som ger klåda, rodnad och svullnad. Vägglusen orsakar inga materiella skador.

Spåren efter vägglöss.
Foto: Wikicommons

Hur vet jag att jag har vägglöss i mitt hem?

Vägglössen lämnar mörka fläckar av spillning, rester efter hudömsningar efter sig. Du kan också hitta små runda blodfläckar på lakanen, samt levande vägglöss i veck på lakan där de gömmer sig.

Hur snabbt förökar sig vägglössen?

En hona kan lägga 1–5 ägg om dagen. När äggen kläcks efter 1–2 veckor börjar den unga vägglusen suga blod omedelbart. Efter tre veckor blir den könsmogen och kan lägga fler ägg (om det är en hona). Det räcker med ett ägg för att ställa till stor skada. På en månad kan du ha en könsmogen vägglus, ytterligare en månad senare 100 stycken. Efter tre månader kan hälften av dem ha kläckt ytterligare 100 ägg var, alltså 5 000 vägglöss.

En vägglus sedd genom ett elektronmikroskop.
Foto: Wikicommons

Hur får jag vägglöss i mitt hem?

En vägglus kan krypa cirka 30 meter på egen hand. Så de behöver hjälp att ta sig hem till dig. Oftast kommer de med ditt bagage när du kommer hem från en resa. Den kan också komma hem till dig via begagnade möbler. Se upp för den fina fåtöljen som stått i ett varmt uthus under lång tid.


En vägglus har gömt sig i en matta.
Foto: Wikicommons

Hur gör jag för att slippa ta hem vägglöss från resan?

Tänk på att aldrig förvara din resväska eller ryggsäck öppen på golvet när du reser. Ställ väskan högt och långt från sängen. Låt dina kläder vara kvar i resväskan. Lägg dem inte i byråer eller förvaringsmöbler. 

Kolla under sängen och titta runt sömmar och skrymseln. Hittar du svarta fläckar som ser ut som bläckstreck kan det var spillning från vägglöss. Byt rum om du misstänker vägglöss.

Ta aldrig in väskan direkt när du kommer hem. Tvätta kläderna i 60 grader, går inte det så förvara dem i plastpåsar i frysen i minus 18 grader i minst en vecka.

Dammsug resväskan noga och ta ut dammsugarpåsen och lägg den i en plastpåse i frysen i flera dygn. Släng sedan påsen. Det är viktigt att du gör allt för att döda vägglössen så att ingen annan drabbas.

En unge, en nymf, suger blod.
Foto: Wikicommons

Hur får jag bort vägglössen på egen hand?

Det gör du inte. Tänk på att det räcker med ett ägg så har du problem ingen inom någon månad. Att experimentera med egna lösningar kan bara ställa till med elände för familjen.

Hur blir jag av med vägglössen?

Ring en professionell firma. Flytta inte runt saker i onödan, så att du riskerar att sprida vägglössen över hela ditt hem. 

Anticimex rekommenderar att du plockar undan, dammsuger och rengör före saneringen. Ingen storstädning, men det ska vara enkelt att inspektera vad som ska göras. 

När området är sanerat ska du inte gå in i utrymmena på två timmar. Barn under 2 år eller känsliga personer bör inte gå in i sanerade områden på 24 timmar.

När medlet torkat kan de sanerade områdena användas igen. Våttorka och dammsug inte på 5–6 veckor, så att medlet är kvar.

De blir snabbt väldigt många.
Foto: Wikicommons

Vad heter vägglöss på engelska?

Bedbugs.

Tänk på barnkammarrimmet:

Good night, sleep tight, 

Don't let the bedbugs bite,

Wake up bright

In the morning light

To do what's right

With all your might.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.