Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

9-årig pojke misstänks för mord på fem personer

Här är tre utrikesnyheter att hålla koll på.
Katrina Alwood försvarar sin son.Foto: Privat

En nioårig pojke i USA står åtalad för mord på fem närstående efter en husbrand i våras.

– Alla ser på honom som vore han något slags monster, säger pojkens mamma, rapporterar New York Post.

Fem personer – tre barn och två vuxna – omkom i en husbrand i den amerikanska delstaten Illinois i april. Branden började vid elvatiden på kvällen en lördagskväll i april. Räddningstjänsten anlände till platsen fem minuter senare och då var hela bostaden i lågor, uppger tidningen.

Nu skriver New York Post att en 9-årig pojke står åtalad för mordbrand, för att medvetet ha anlagt branden som krävde fem människors liv.

Pojkens mamma, Katrina Alwood, säger att hon älskar sin son och förlåter honom.

– Alla ser på honom som vore han något slags monster, men det är inte alls sådan han är, säger Katrina Alwood, som överlevde branden, i en intervju med tv-kanalen CBS.

I samma intervju berättar mamman att sonen tidigare har visat intresse för just eld och tändare. 

– Människor gör misstag, och det är precis vad det här är. Ja, det var en fruktansvärd tragedi, men det är inget som det är värt att förstöra hans liv för.

Pojkens mamma, Katrina Alwood.Foto: TNS/ABACA / STELLA PICTURES/TNS/ABACA

Två halvsyskon dog

New York Post rapporterar att den nioårige pojken hördes i domstol under måndagen.

Tv-kanalen CBS skriver på nätet att pojken grät när anklagelserna lades fram, varpå han eskorterades ut av sina morföräldrar som också uppges vara vårdnadshavare. 

Enligt New York Post är de fem omkomna anhöriga till pojken. Ett av offren, Jason Wall, 34, skulle inom kort gifta sig med pojkens mamma. Två ytterligare offer var Ariel, 1, och Daemeon, 2, båda halvsyskon till den misstänkte pojken.

Den tekniska undersökningen visade att samtliga omkom till följd av att ha inhalerat giftig brandrök.

Samtliga offer.Foto: CBS / Facebook

”Tufft beslut”

Enligt åklagaren Greg Minger var det inte helt oproblematiskt att åtala pojken.

– Det var ett tufft beslut. Det är en tragedi, men när allt kommer omkring innebär det att man åtalar en väldigt ung person för något av de mest allvarliga brotten vi har. Men, jag tror att det måste göras i det här fallet, för att nå ett avslut, säger han till New York Post.

Den nioårige pojken ska höras i domstol igen den 22 november. På grund av pojkens låga ålder kan han inte hållas kvar fram till dess. Pojken kan dömas till skyddstillsyn, vård och terapi vid en fallande dom, spekulerar New York Post. 

– Skyddstillsyn är, med tanke på åldern, den enda utgången här, säger åklagaren till tidningen.

Tvååriga Rose Alwood, tillika nioåringens kusin, omkom också i husbranden. Tvååringens mamma menar att pojken borde låsas in.

– För när allt kommer omkring, oavsett om han ville det eller inte, så visste han vad eld kan göra, säger hon till tv-kanalen CBS.