Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

9 000 attacker i år – nu ska gatuhundarna dö

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Sean Gallup

Fler än niotusen fall av hundattacker har rapporterats i Bukarest hittills i år och senast förra veckan bets en fyraåring till döds i en park.

Nu vill Rumäniens president avliva hundarna – och han får stöd av stadens befolkning.

– Vi vill ha en civiliserad huvudstad, vi vill inte ha någon djungel, säger Bukarestbon Adina Suiu till AP.

Gatuhundar är ett vanligt inslag i rumänska städer. Men efter flera uppmärksammade dödsfall i Bukarest, där nu senast en fyraårig pojke bets ihjäl, vill president Traian Basescu avliva stadens gatuhundar.

Vid en presskonferens förra veckan sade Basescu att "människor står högre än hundar", och presenterade ett nytt lagförslag där hundar som fångats in och inte adopteras inom två veckor bör avlivas.

Filmstjärnan tar fajten

Han får mothugg från franska före detta filmstjärnan Brigitte Bardot, som driver den största djurrättsorganisationen i Frankrike.

"Jag är oerhört chockad av att se hur hämnd, som inte hör hemma här, kommer att utkrävas av alla Rumäniens gatuhundar. Även de goda," skriver hon i ett öppet brev till president Basescu som publicerats på organisationens hemsida.

Även andra djurrättsaktivister är upprörda över beslutet och på sociala medier sprids bilder på brutala avlivningsmetoder.

Den rumänske EU-parlamentarikern Vadim Tudor säger i en intervju, med hänvisning till hemliga källor, att den fyraårige pojke som miste livet i Bukarest inte alls dödades av hundar utan blev mördad.

Över 40 000 hundar

I Bukarest bor runt två miljoner människor och runt 60 000 herrelösa hundar.  

Under årets första åtta månader vårdades 9,760 patienter för hundbett på Matei Balssjukhuset, skriver AP.

Den 6 oktober ska Bukarests invånare få rösta om huruvida hundarna bör avlivas, och hundratals rumäner har redan demonstrerat till stöd för förslaget, skriver BBC.

Frisören Adina Suiu är en av dem som tänker rösta för. 

– Oftast kör jag bil, men när jag går runt i mitt bostadsområde kollar jag alltid bakom axeln. Om vi inte stoppar dem nu så tas staden över av hundar, säger Adina Suiu till AP.

Bör steriliseras

Djurrättsorganisationen Vier Pfoten – fyra tassar – menar att lösningen inte är att avliva hundarna, utan att sterilisera dem i stor skala. 

De senaste åren har gruppen steriliserat 100 000 hundar i Rumänien, varav 10, 600 i Bukarest, skriver BBC.

– Vi steriliserar en, och fem fler föds samtidigt. Vi behöver massterilisering, säger Livia Campoeru, Vier Pfotens talesperson till AP.

Vier Pfoten har demonstrerat mot vad de beskriver som obarmhärtigt avlivningsmetoder.

– Vi vill ersätta ordet "avliva" med "mörda" eftersom "avliva" låter för trevligt, och i det här fallet inte används korrekt, säger Gabriel Paun från Vier Pfoten till USA Today.

Borgmästare är Sorin Oprescu ger inga klara besked i den framtida hundfrågan, utan säger till AP att han "kommer att göra som folket i Bukarest vill".

Problem i flera städer

Problemet med gatuhundarna finns i flera öststater. I Ukraina anklagades myndigheter för att förgifta hundar inför fotbolls-EM 2012. AP skriver även hur 200 hundar skjutits till döds i Pristina, som en del i en utgallringskampanj.

I Rumänien sägs problemet ha sina rötter i att flera familjer fått överge sina hundar under diktatorn Nicolae Ceausescus urbanisering av landet. Hundarna som användes för att skydda gårdar var inte välkomna i de nya höghusen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.