En ny amerikansk rapport visar att IS kan ha använt oväntat många barnsoldater.En ny amerikansk rapport visar att IS kan ha använt oväntat många barnsoldater.
En ny amerikansk rapport visar att IS kan ha använt oväntat många barnsoldater.
Foto: Medyan DairiehFoto: Medyan Dairieh
 Foto: Medyan Dairieh

89 barn kan ha dött när de stred för IS

Publicerad

89 barn kan ha dött när de stred för terrorgruppen IS.

Det visar en amerikansk analys av IS dödstelegram, skriver The Guardian.

Barnen har använts både vid självmordsattentat och som fotsoldater.

En ny amerikansk rapport visar att IS kan ha använt oväntat många barnsoldater, skriver The Guardian. Flera av barnen har också dött under sina uppdrag. Rapporten baseras på en analys som ett amerikanskt universitet gjort på några av de dödstelegram som IS delgett via Twitter och en krypterad kommunikationsapplikation.

Totalt har 89 stycken dödstelegram för minderåriga analyserats. Av de döda barnen dog en tredjedel när de stred som fotsoldater. Drygt 40 procent avled genom att ha sprängt sig själva på självmordsuppdrag,

Tre gånger så många barn

Analysen pågick mellan början av år 2015 och januari i år. Den visar att IS under januari i år använde sig av tre gånger så många minderåriga vid självmordsuppdrag i jämförelse med januari förra året. Totalt har dödssiffran för IS-minderåriga fördubblats.

Terrorgruppen IS har själva inte gått ut med någon exakt information kring hur gamla de döda är. Analysen grundar sig därför på teoretiska analysmetoder för att säkerställa barnens ålder. Lite mindre än två tredjedelar av de döda tros vara mellan tolv och sexton år gamla.

Barnen får ingen specialbehandling

I analysen framkom det också att IS använder sig av sina barnsoldater på ett sätt som är unikt för dem. De särskiljer inte de minderåriga från de vuxna soldaterna, vilket brukar vara fallet när en militär styrka använder sig av barn.

– Barn och ungdomar får egentligen ingen specialbehandling av IS-propagandister, säger rapportens ena författare, Charlie Winter, skriver The Guardian.

De döda barnen kom från minst 14 olika länder. Ett flertal av de döda barnen kom från Europa, bland annat från Frankrike och England.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag