Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

88 döda i ny bombattack mot svenskt turistparadis

Populära Naama Bay. En våg av explosioner skakade Naama Bay och Sharm el-Sheikh i natt.
Semesterparadiset Sharm el-Sheikh i Egypten skakades av flera bombdåd i natt.
Minst 88 personer omkom, men antalet döda väntas stiga.
Vittnen berättar om skräckscener med kroppsdelar överallt.
Svenskhotellet Ghazala Garden jämnades med marken i attacken.
En våg av explosioner lamslog turistorten Sharm el-Sheikh strax efter klockan ett i natt. I mörkret detonerade minst sju bilbomber, uppger al-Jazeera. Fönster blåstes ut av tryckvågorna. Över Naama Bay, där ett dussin lyxhotell ligger, syntes eld och rök.

Marknadsområde

En av bomberna exploderade i ett marknadsområde med affärer och barer som är populära bland turister. - De brukar vistas där på kvällarna och sent på nätterna, säger Abdulla Kamal, chefredaktör på den egyptiska tidningen Ros al-Josef. Enligt källor till tidningen kommer dödstalen att stiga. En poliskälla uppger att hundratals människor kan ha omkommit. Bland dem finns bekräftat döda från Storbritannien, Holland, Qatar, Kuwait och Egypten. - Det här är det värsta som har hänt i Egypten i modern tid, säger Abdulla Kamal.

Flera utländska medborgare

Antalet döda steg framåt kvällen lokal tid till 88, säger sjukvårdskällor till AFP. Nio av dem har bekräftats vara utländska medborgare. Det rör sig om två britter, två italienare, en nederländare, en ryss, en ukrainare, en israelisk arab och en tjeck. Men 30 kroppar har ännu inte identifierats, tillägger källorna. Fler än hundra människor har förts till sjukhus. 35 av de svårast skadade har förts till Kairo, där vårdresurserna är större. För över 20 av dem är tillståndet kritiskt, enligt Reuters källor.

Jämnades med marken

Även utanför hotellen Ghazala Gardens och hotell Marina Sharm, uppges explosioner ha inträffat. Vittnen berättar för AP att Ghazala Gardens jämnades med marken. Den svenska researrangören Ving brukar ha gäster på hotellet, men flyger inte till Sharm el-Sheikh på sommaren. Det gör däremot Apollo. Mellan 20 och 40 svenskar från södra Sverige finns i området, enligt Peter Bertilsson, försäljnings- och marknadsdirektör på Apollo. Samtliga har tagit sig till Sharm el-Sheikh via bolagets flygningar från Köpenhamn. - Vi har inga rapporter om att några av våra gäster har drabbats, säger Peter Bertilsson.

Många gripna

Dussintals personer greps på lördagen på Sinaihalvön av egyptiska myndigheter, rapporterar AFP. Polisinsatserna, som har med terrordåden att göra, fortsatte enligt säkerhetskällor ännu under kvällen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!