Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

87 döda elefanter hittade i Botswana

Foto: CHARMAINE NORONHA / AP TT NYHETSBYRÅN
En tredjedel av Afrikas elefanter har dödats under det senaste decenniet och att 60 % av Tanzanias elefanter försvunnit under fem år.
Foto: ELEPHANTS WITHOUT BORDERS
Nu oroar sig viltvårdare för att situationen ska bli allt värre om ingenting görs.
Foto: ELEPHANTS WITHOUT BORDERS

Kvarlevorna från 87 döda elefanter har hittats nära ett känt djurskyddsområde i Botswana.

– Jag är chockad och helt förbluffad. Skalan av tjuvjakten är den överlägset största jag har sett eller läst om någonstans i Afrika, säger Dr. Mike Chase till BBC.

Botswana är det land med flest elefanter i världen – men beståndet hotas av tjuvjägare.

Nyligen avväpnades de militära patruller som ska försvara elefanterna och sedan dess har en spik i statistiken över dödade djur infallit, rapporterar BBC.

Nyligen påträffades en slaktplats med 87 döda elefanter under av ett spaningsplan.

Enligt en talesman för djurrättsorganisationen Elephants without borders har de flesta av de dödade djuren fått sätta livet på grund sina värdefulla betar.

Dubbelt så många dödsfall

Dödandet av elefanterna som genomfördes för några veckor sedan kan vara den största som någonsin påträffats i Afrika, enligt Dr. Mike Chase på Elephants without borders.

– När jag jämför det här med siffror och data från en ”den stora elefanträkningen” som jag genomförde år 2015 så kan man se att vi registrerar dubbelt så många nyligen tjuvskjutna än någon annanstans i Afrika, säger han till BBC.

Undersökningen uppskattar att en tredjedel av Afrikas elefanter har dödats under det senaste decenniet och att 60 % av Tanzanias elefanter försvunnit under fem år.

Sista fristaden hotad

Botswana har haft rykte om sig att vara oförlåtande mot tjuvjägare och har i stort sett sluppit de stora förlusterna av elefanter man sett på andra håll. Med 130 000elefanter har landet beskrivits som den sista frizonen för elefanter i Afrika. 

Bestånden har vaktats av välbeväpnade patruller som avskräckt de flesta tjuvjägarna.

De första tecknen på att något höll på att förändras kom för två år sedan när Mike Chase flög över ett område nära gränsen mot Namibia och upptäckte ett band av elefantkadaver.

De senaste fynden i tjuvjägarnas spår har nu gjorts djupt inne i landet, rapporterar BBC.

Patruller avväpnades

Regeringen avväpnade de militära patruller som vaktar mot tjuvjägare i maj, en månad efter att den nya presidenten, Mokgweetsi Masisi tillträtt. Någon förklaring till beslutet har inte presenterats, enligt BBC.

Nu oroar sig viltvårdare för att situationen ska bli allt värre om ingenting görs.

– Det här kräver att Botswanas regering agerar omedelbart, säger Mike Chase till BBC.

Landets nationalparker är populära turistmål och en välmående vildmark är viktig för landets ekonomi.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.