Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

87-årige Nils enkätsvar har berört hundratals

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Enkätsvaret i Sala Allehanda har fått stor uppmärksamhet på Twitter.

"För två år sedan dog min hustru. Nu när jag är ensam blir det ingen större skillnad på vardag och helg". 

87-årige Nils Lindfors svar på tidningsenkäten "Vad ska du göra i helgen?" har berört hundratals på Twitter.

– Det är väldigt snällt av folk, det gör mig glad och tacksam, säger Nils till Expressen. 

Humoristiska svar från enkäter i lokaltidningar får ibland liv på nätet och delas av tusentals. Men det senaste virala enkät-svaret har berört svenskar runtom i landet på ett helt annat sätt.

Nils Lindfors, 87, från Tärnsjö fick i tidningen Sala Allehanda frågan om vad han hade för planer till helgen.

87-åringen förklarade att han numera lever ensam och att det inte är någon större skillnad på vardag och helg. Varje dag tar han sin rullator och går till kyrkogården för att hälsa på sin hustru som är död sedan två år tillbaka.

"Den här känns i hjärtat", skrev en person och lade ut bilden från tidningen på Twitter där den har fått 500 delningar. 

"Det gör ingen skillnad"

När Expressen ringer upp Lindfors är han helt oförstående om både tidningsenkäten och uppmärksamheten på nätet.

– Det var som sjuttsingen. Jag visste inte ens att jag var med i tidningen. Du vet man är 87 år nu och vet varken upp eller ner. Men det är väldigt snällt av folk, det gör mig glad och tacksam, säger Nils till Expressen. 

Tiden efter hustruns död har varit ensam. Lindfors berättar att han tar dagarna som de kommer och att det är svårt att hitta på saker.

– Det är inte som förr i tiden när man hade en hel familj hemma. Nu är jag ensam och det gör ingen skillnad vad det är för dag.

"Hon var alla tiders"

Det som dock står på schemat är de dagliga besöken till hustruns grav. En promenad han tagit i snart två års tid sedan hon gick bort efter 59 och ett halvt års äktenskap. 

– Jag står där vid graven i kanske en och en halv minut. Jag tar bort alla blad som vuxit emellan och säger "Hej på dig, Mimmi". Hon hette egentligen Värna, men alla kallade henne för Mimmi. Jag saknar henne. När jag inte är vid graven brukar jag prata med henne hemma. Hon var alla tiders och vi stred aldrig. 

Hur håller man ett äktenskap levande under så lång tid?

– Man ska vara snälla mot varandra, det viktigaste är att man kan hålla sams. Vi var väldigt noga med att inte göra varandra illa. Man ska inte heller överdriva någonting, vad det än gäller. 

I morgon är det alla hjärtans dag, har du några planer?

– Jag ska köpa blommor och lägga dem på Mimmis grav. 

Enkätsvaret

Vad ska du göra i helgen?

– Jag har inga speciella planer. För två år sedan dog min hustru. Nu när jag är ensam blir det ingen större skillnad på vardag och helg längre. Men jag motionerar var dag med hjälp av rullatorn och då besöker jag min kära hustrus grav.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.