Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

85-åriga Siv i livsfara – efter landstingets miss

Sedan två veckor kan Stockholms läns landsting inte leverera sjukhusmateriel till äldre.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
75-åriga Héléne Schulte i Stockholm saknar sina vuxenblöjor.Foto: Privat

Siv Andersen, 85, från Sigtuna fruktar för sitt liv. 

75-åriga Héléne Schulte i Stockholm kan snart inte lämna lägenheten.

Sedan flera veckor kan Stockholms läns landsting inte leverera sjukhusmateriel till sjuka i länet – vilket omfattar 130 000 personer. 

– Vi vet inte hur många som är drabbade – men det är fullständigt oacceptabelt, säger chefläkaren Stefan Kallström-Jansson.

I fyra år har Siv Andersen, 85, från Sigtuna fått sina blodsockerstickor levererade hem. Med dem kontrollerar hon sin blodsockernivå, håller sin diabetes i schack och kan leva ett tryggt liv.

Men för två veckor sedan slutade de plötsligt komma – utan förvarning.

– Jag försöker klara mig genom att räkna efter och gissa hur min blodsockernivå ligger till, säger hon och fortsätter: 

– Symtomen för lågt och för högt blodsocker är samma. Det är svårt att veta hur man ligger till. Man kan dö eller hamna i koma om man har det ena eller det andra. 

Vågar inte lämna lägenheten av rädsla

Ovissheten om hur plötsligt kan falla i koma eller, i värsta fall, avlida gör att Siv Andersen knappt vågar lämna lägenheten.

– Jag tycker att det är förfärligt att de inte kan leverera stickorna. Ibland måste man åka ner på stan och handla, men jag vågar inte riskera det – man vill inte trilla ihop på bussen.

– Jag förstår inte att de kan göra så här överhuvudtaget. Jag har inte fått någon information alls från landstinget – de har bara berättat i tv. Det hjälper inte mig alls.

De senaste 14 dagarna har gått an, berättar hon, men hon kan aldrig känna sig riktigt trygg.

– Jag vet inte hur länge till jag klarar mig. Det går så fort att hamna i koma. När det är på väg att hända på grund av blodsockret, går faktiskt inte göra någonting åt.

 

LÄS MER: Svårt sjuka Britt-Marie tvingas hitta vikarier själv 

 

130 000 omfattas av leveranserna: ”Stort antal drabbade”

Den 1 juni löpte Stockholms läns landstings avtal med en underleverantör ut. Leverantören stod tidigare för utleverans förbrukningshjälpmedel i hemmet – så som hjälpmedel för diabetiker, katetrar för urin- och luftvägar och inkontinenshjälpmedel.

Sedan dess har också flera leveranser uteblivit. 130 000 i Stockholms län omfattas av leveranserna, men landstinget vet inte själva hur många som inte fått sina, ibland livsviktiga, leveranser. 

– Det är ett stort antal personer som drabbats av förseningarna och det beklagar vi djupt. Det är helt oacceptabelt, säger Stefan Kallström-Jansson, chefläkare vid Stockholms läns sjukhusområde vid Stockholms läns landsting.

Nu sköter landstinget tillsammans med ett externt logistikföretag leveranserna.

– Vi har jobbat stenhårt sedan en tid tillbaka med detta. Företaget behöver få upp sin leveranskapacitet, säger han och menar att åtgärder vidtagits för att tackla problemen:

– Vi har öppnat ett eget lager och distribuerar akutleveranser för att säkerställa patientsäkerheten. Vi har tagit höjd för problemen under hela sommaren – men förhoppningsvis ska det gå snabbare än så.

 

LÄS MER: Svårt sjuk i alzheimer – nekas mer vård 

 

"Vill inte sitta inne resten av sommaren"

Stefan Kallström-Jansson menar att problemen kommunicerats i landstingets digitala kanaler och till berörda vårdgivare i länet för att informera drabbade patienter. 

– Är man i en nödsituation, så ska man kontakta sin vårdcentral. Där kan man få den hjälp man behöver. 

Förväntas äldre hålla koll på alla digitala flöden? 

– Det kan vara svårt. Därför har vi också gått ut till de berörda kommunerna med information om läget, säger han och tipsar också om att man kan ringa direkt till 1177.

Men trots detta har informationen inte nått fram till alla patienter. Förutom Siv Andersen, 85, lever även 75-åriga Héléne Schulte i ovisshet.

Hon behöver en vuxenblöja för att kunna fungera och leva ett, vad hon beskriver, drägligt liv. Nu, under lördagen, tvingas hon vira en handduk runt sig och kan inte lämna sin lägenhet. 

– Jag brukar vara ute 7–8 timmar om dagen, nu tvingas jag sitta inne, säger hon.

– Jag kan inte sova eller gå ut. Jag vill inte sitta inne resten av sommaren – ska jag tvingas göra det? Det är fruktansvärt.

 

LÄS MER: Kampen för svårt sjuka Eleonora, 2 

 

Får ingen information från landstinget

Hon har inte heller fått någon information om läget inom landstinget – trots upprepade kontaktförsök.

– Det är i högsta grad respektlöst. Man gör inte så här mot folk i behov av hjälp. Det kan handla om livet – det är det värsta. Jag kan inte köpa detta, säger hon.

Stefan Kallström-Jansson beklagar sig över hur situationen ser ut. 

– Det är hemskt så klart, säger han om 85-åriga Sivs situation.

– Vi känner stort ansvar för alla patienter – alla patienter behöver sina hjälpmedel. Detta är otroligt allvarligt och oacceptabelt. Jag blir väldigt berörd av detta fall och när hon inte nåtts av informationen. 

Det finns än ingen prognos för när problemen kan vara lösta, men chefläkaren råder alla drabbade att ta kontakt med sina vårdcentraler för att få sina hjälpmedel utskrivna.

– Situationen ljusnar verkligen. Det börjar komma i balans, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.