Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

81-åring högg ihjäl sin fru

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Här högg han ihjäl frun. På morgonen dukade 81-åringen upp frukost för de båda. Sedan tog han kökskniven och gick in i sovrummet.
Foto: BERGGREN MICHAEL

Det 80-åriga paret hade flyttat in i sin nya bostadsrätt.

Samma dag krävde hustrun att de skulle flytta eftersom ventilationsljudet var för högt. Då fick maken nog och mördade henne med 20 knivhugg.

- Det fanns ingen annan utväg, säger han i förhör.

Under de senaste åren har paret - den 84-åriga kvinnan och hennes 81-åriga make - gång på gång bytt bostad. Till slut bestämde de sig för att köpa en bostadsrätt i Sundsvall. Priset var 122 000 kronor och den 11 augusti flyttade paret - som varit gifta i 53 år - in. Fem dagar senare fick de besök av två goda vänner.  Maken släppte in dem och gick sedan till sovrummet och förklarade: - Hon är död. Kom hit och titta! På golvet låg hustrun mördad med ett 20-tal knivhugg. För vänner och anhöriga kom det inträffade som en total chock. I förhör berättar de att det skötsamma paret aldrig bråkat och alltid trivts bra ihop. Kökskniven. Maken högg hustrun 20 gånger med kökskniven.

Surret var för högt

 Men när flyttlasset gick brast allt. - Hon sa nästan omedelbart att hon inte kunde bo här eftersom surret från ventilationsanläggningen var för högt, säger maken i förhör. Hustrun ska sedan ha gråtit och varit ledsen och krävt att de skulle flytta. På morgonen den 16 augusti gick maken upp och lagade frukost och dukade upp för sig och hustrun. Sedan tog han en kökskniv, gick in i sovrummet och högg ihjäl makan.

"Jag var desperat"

 I förhör berättar 81-åringen att motivet till mordet var att hustrun krävde att de skulle flytta - något som han inte orkade med. - Jag kände mig desperat. Det fanns ingen annan utväg. Vi hade flyttat in där, vi hade bott i två dagar i denna lägenhet. I två dagar. Och hon ville flytta så fort som möjligt. Den mordåtalade 81-åringen har genomgått rättspsykiatrisk undersökning och förklarats frisk.  Rättegången hålls nästa vecka vid Sundsvalls tingsrätt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.