Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

81-åring åtalad för flera års sexövergrepp mot flickor

De misstänkta övergreppen ska ha ägt rum i mannens lägenhet.
Foto: Polisen

Den gamle mannen hjälpte den nyanlända grannfamiljen att komma in i det svenska samhället.

De litade på honom och lät sin tioåriga dotter vara hos honom och leka.

Nu står 81-åringen åtalad för en rad våldtäkter mot henne och en annan flicka, vilket Aftonbladet först rapporterade om.

I juni i fjol gick en ung kvinna in på polisstationen i en liten stad i Mellansverige. 

Hon ville anmäla att en äldre man, en vän till hennes familj, hade förgripit sig på henne i flera år under hennes uppväxt i en annan stad, i Småland. Det var först nu hon vågade berätta om övergreppen eftersom han var en vän till familjen.

Hon hade lärt känna mannen när hon var i tioårsåldern och ganska nyligen kommit till Sverige. Mannen, som bodde granne med hennes familj, hjälpte dem med myndighetskontakter och vann deras förtroende.

Hon och en jämnårig flicka började gå hem till honom. Han tog med dem på utflykter, köpte saker till dem, gav dem glass och pengar.

Vid husrannsakan hos mannen hittade polisen flera barnfilmer.
Foto: Polisen

”Normaliserat”

Första gången han förgrep sig på dem var runt jul, när de var hemma hos honom och åt pepparkakor och drack glögg, berättade hon. Sedan hade övergreppen fortsatt under flera år. Hon hade inget minne av att hon och kompisen någonsin pratade om vad han utsatte dem för.

– Det hade typ blivit normaliserat för oss, jag vet inte, har hon sagt i förhör.

Hon hade inga kompisar, och den gamle mannen blev samtidigt en person som hon kunde vända sig till och prata med för att få råd. 

Förnekar brott

Polisen kontaktade den andra utsatta flickan, numera kvinnan, som hade en liknande berättelse. Hon mindes att det började med att hon och kompisen gick hem till honom för att klappa katterna och prata med honom. 

Mannen, som i dag är 81 år, har nu åtalats för en rad övergrepp mot de båda flickorna under åren 2012 till 2017: sju fall av våldtäkt mot barn, tre fall av sexuellt övergrepp mot barn och två fall av sexuellt ofredande.

Han förnekar brott. Han hävdar att han har varit impotent i närmare 30 år, men enligt åklagaren finns bevis för att det inte stämmer. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.