Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny kartläggning: 800 män i kriminella nätverk

Polisen utreder ännu en skottlossning. Här i Malmö den 19 januari. Sammanlagt finns 800 gängkriminella i storstäderna, enligt polisens kartläggning, rapporterar Ekot.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

I dagsläget finns omkring 800 unga män i kriminella nätverk med tillgång till vapen.

Det visar polisens kartläggning, enligt Ekot.

Kartläggningen av kriminella nätverk i Stockholm, Göteborg och Malmö visar att nyrekrytering av unga män i utsatta områden fortsätter.

Det handlar nästan uteslutande om unga män i 15-25-årsåldern, rapporterar Ekot som gått igenom polisens uppgifter om gängkriminaliteten för att få fram hur många som finns i gängen.

800 unga män i storstäderna

Det är omkring 300 i Stockholm, 200 i Malmö och 300 i Göteborg. Här hittar man i många fall de personer som misstänks ligga bakom  skjutningar, sprängdåd, narkotikabrott och annan grov brottslighet som kopplas till kriminella nätverk.

Personerna i dessa konstellationer har enligt polisen ofta haft problem redan i skolan och blivit föremål för sociala insatser i tidig ålder. Sedan har de börjat se upp till äldre kriminella och snart fallit in i samma livsmönster.

Exakt hur många kriminella nätverk som finns i landet i dag är svårt att slå fast. Ekot har fått uppgiften att det i Malmö och Stockholm finns ett 30-tal olika grupperingar. Det handlar dock inte om några strikt organiserade gäng som OG eller Bröderna, utan mer löst sammansatta nätverk, betonar polisen, enligt Ekot.

Många har dött eller sitter i fängelse

Att man så ofta tar till skjutvapen beror enligt polisens brottsutredare på lättkränkthet och att man inte kan tappa ansiktet - det må gälla narkotikaaffärer eller en respektlös kommentar.

I Göteborg har dock antalet skjutningar minskat. Det beror enligt polisen bland annat på att åtskilliga medlemmar i de kriminella nätverken antingen sitter i fängelse eller har dött.