Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

800 kvinnor och barn släpps från al-Hol lägret

Barn i flyktinglägret al-Hol i nordöstra Syrien.
Foto: MAYA ALLERUZZO / AP TT NYHETSBYRÅN
800 kvinnor och barn kommer nu släppas därifrån.
Foto: MAYA ALLERUZZO / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX

800 syriska kvinnor och barn kommer under morgondagen att släppas från flyktinglägret al-Hol i nordöstra Syrien skriver AFP. 

Svenska kvinnor och barn befinner sig just nu i lägret.

På måndagen offentliggjorde kurdiska myndigheter att man planerar att släppa 800 kvinnor och barn från flyktinglägret al-Hol i den kurdstyrda delen av Syrien skriver AFP.

Det är första gången som en grupp flyttas från det överfyllda lägret och beslutet kommer efter påtryckningar från den arabiska lokalbefolkningen skriver Business Standard. 

Återförenas med sina familjer 

Kvinnorna och barnen, några familjemedlemmar till kända jihadister, kommer efter att ha släppts kunna återförenas med sina familjer. 

I april 2019 beräknades uppemot 80 barn med anknytning till svenska IS-terrorister befinna sig i lägret som tidigare kritiserats för att ha sanitära problem och vara fullt med sjukdomar. 

Det var även i al-Hol som den svenske IS-terroristen Michael Skråmos sju barn befann sig innan morfadern lyckades flytta dem till Erbil i kurdiska delen av Irak. 

Sedan IS ansetts vara geografiskt besegrat efter striderna i al-Baghyz i mars i år har Sverige brottats med frågan om vem som har ansvar för de svenskar som befinner sig i lägret. 

Huruvida några svenska medborgare kommer att släppas ur lägret är oklart. 

– Vi har tagit del av medieuppgifterna, men vi har ingen ytterligare information i nuläget, säger Julia Kviberg på UD:s presstjänst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.