Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

800 000 i massiva protester mot Macron

800 000 personer protesterade.Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON / EPA
Över 70 personer har gripits.Foto: LAFARGUE RAPHAEL/ABACA / STELLA PICTURES
Demonstranter i Paris anlade bränder, krossade fönster och välte bilar.Foto: YOAN VALAT / EPA

En masstrejk lamslår Frankrike.

Över 800 000 personer tågade under torsdagen på gator runtom i landet i protest mot president Emmanuel Macrons kontroversiella pensionsreform.

Mängder av avgångar för tåg, flyg, bussar och tunnelbana har ställts in skriver Guardian.

Demonstranter i Paris anlade bränder, krossade fönster och välte bilar. Polisen svarade med tårgas. Över 6 000 kravallpoliser var på plats i Paris. 

Även i Nantes och Lyon använde polisen tårgas enligt Euronews

Över 70 personer har gripits under protesterna.

Frankrikes president Emmanuel Macron.Foto: HENRI SZWARC / POLARIS

Nio av tio tågavgångar ställdes in

Kostnaden för Frankrikes allmänna pensionssystem motsvarar enligt nyhetsbyrån Reuters 14 procent av landets BNP vilket gör systemet till ett av de dyraste i världen.

Inför presidentvalet för två år sedan lovade Emmanuel Macron att reformera pensionssystemet i grunden. Men så fort planerna lanserades i oktober började missnöjet jäsa i Frankrike.

Fackförbunden anser att de planerade pensionsreformerna missgynnar många grupper och att flera miljoner människor skulle få sämre levnadsvillkor. Nu strejkar fackförbunden – och de är fast beslutna att fortsätta med det tills dess alla planer på reformer stoppas.

90 procent av statliga tågbolaget SNCF:s snabbtåg- och regionala avgångar har ställts in. 30 procent av flygbolaget Air Frances inrikesavgångar har ställts in. 

1995 lamslog en liknande strejk landet i tre veckor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.