Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

8 riktiga fall – så korkade är svenskar på resa

Efter min krönika har många hört av sig och delat med sig av egna erfarenheter av idioter på semester.

Det börjar ofta med ”en vän till mig…” – ungefär som när någon går in på ett apotek och frågar efter hemorrojdsalva.

Här kommer en lista på de 8 värsta dumheterna svenskar tar sig för i Thailand – och de 4 bästa råden för att slippa hamna i det här sällskapet.

 

1/ Svensk tjej, 22 år.

 Betalde 10 000 THB (ca 2400 kronor) för att åka tuk-tuk till nattklubben Insanity i Bangkok. Finn två fel... en tuk-tuk kostar oftast mellan 20-100 THB och det är gratis att ta tuk-tuk till nattklubbarna (förarna får pengar av klubben).

Varningsklockorna borde börja ringa när tuk-tuk-resan skulle kosta hundra gånger mer än vanligt. Foto: Bertil Haskel

 

2/ Svensk man, 45-års åldern.

Mannen kom in på polisstation med flera arga munkar. Har varit på tempel och tagit av sig sin t-shirt, för att sedan sitta med fotsulan vänd mot en Buddhastaty. I korthet: Obra.

Intressera dig gärna för främmande religioner men snälla, respektera sederna. Foto: Rungroj Yongrit / Epa / Tt

 

3/ Svensk kille, 29-år.

Mannen åt tre skorpioner för att imponera på tjej. Tjejen gick hem och han fick diarré i en vecka. (OBS – att äta scorpioner är så anmärkningsvärt dumt att beteendet fått en egen punkt längre ner i texten.)

Det är här man ska svara ”nej tack.” Foto: Josephine Freje

 

4/ Svensk kvinna, 55-årsåldern.

Kvinnan blev blixtförälskad i ung thailändsk “modell”. Kommer in två dagar senare på polissationen, hela lägenheten är tömd och han har lämnat en lapp och en påse viagra: “jag behöver inte dom här längre”.

Trist slut på relationen för svenska kvinnan. Foto: Narong Sangnak / Epa / Tt

 

5/ Svensk tjej, 28 år.

Mutade polis med ordet “bribe?” vilket slutade med att hon fick betala över 40 gånger mer.

Dumt att försöka muta poliser. Foto: Bloomberg

 

6/ Svensk kvinna, 33 år.

(Det här jag, Josephine Freje, tyvärr.) Jag bodde på skabbig bungalow och satte fingrarna i eluttaget. Tre gånger. På en kväll. Och nej, jag kan inte ens skylla på alkohol, bara möjlig senilitet.

Josephine Freje – också med på listan! Foto: Thomas Engström

 

7/ Svensk man, 50-årsåldern.

Mannen kommer in på polissation och har blivit bestulen. Iklädd sandaler med strumpor och “I Love Thailand” t-shirt hade han haft sin dyra kamera och pengarna i ryggsäcken, som nu var uppskuren. (Ryggsäcksbärare – läs längre ner i listan!)

Nej, ingen bra idé. Foto: Josephine Freje

 

8/ Svensk kille, 19 år.

Han vaknar bakis i en poliscell på Phuket, utan något minne. Polisen släpper ut honom och förklarar vänligt att han hade krupit in på stationen och kravlat in i cellen, så de lät honom sova av sig ruset.

Det festas hårt i Bangkok. Ofta för hårt.

 

FYRA RÅD – LÄS DET HÄR FÖRE RESAN!

 

1: ÄT INTE SKORPION – ÄT LARV

 
De flesta som varit i Thailand har blivit erbjuden rostad skorpion på pinne. Det påstås vara en thailändsk delikatess och känns säkert som en jätterolig idé för en selfie. Men snälla: nej. I själva verket är det en idiotisk idé som får thailändare att suckande slå sig för pannan. Min vän Porn, ja hon kallas faktiskt så, säger att det handlar om att "sälja skit till, till skit".

Första gången jag var i Thailand var i början av 2000-talet. Det stora backpacker-äventyret, där jag fortfarande glatt trodde att jag var först med att träffa familjer i färgglada dräkter på landsbygden (i själva verket visade varje backpacker upp samma foto, på samma familj). När kvinnorna med skorpionerna kom tänkte jag att man får "ta seden dit man kommer". Jag kan upplysa er som inte testat att skorpion smakar som knastrig avföring. En kille från Norrland, som hört av sig efter krönikan, håller med men påstår att det var hans "vän" som fick diarré i en vecka.

Nu, många år senare, ser jag elakt på medan glada svenskar försöker se coola ut när de knastrande små djuren fastnar mellan deras tänder. Vill ni ha en konstig selfie och inte kräkas? Ät friterade larver, smakar ungefär som en blandning av sour cream chips och lamm.

 

2: HA INTE RYGGSÄCKEN PÅ BÅDA AXLARNA

En fjällrävenryggsäck må vara praktisk men bär du den så här är det som att be om att bli rånad. Foto: Josephine Freje

Finns det något som ser dummare ut än en liten ryggsäck på båda axlarna? Förlåt, men jag tycker detta borde förbjudas. Inte bara för att folk ser ut som förvirrade skogstroll på amfetamin, då de studsar fram i sin egen naivitet och lallande sjunger "snälla råna mig".

Jag ser det nästan varje dag. Glada idioter som har "solglasögon-bränna", som gör att de ser ut som rödvita pandor. Lilla ryggsäcken, med pengar och mobil prydligt i ytterfacket, glatt ovetande om vem som står bakom dem på den trånga BTS:en, Bangkoks svar på spårvagnar i luften. Fast snabbare och utan gnissel och i tid och man låter folk gå av innan andra knör sig på och... ja bättre.

Svenska Eva 61 år, som jobbar som översättare för thailändska polisen, får varje vecka in turister som gråtande förklarar att någon varit i deras ryggsäck. Så två enkla råd: Ingen liten ryggsäck på båda axlarna om du inte är ett skogstroll i en skog, och råd två: hönsnät. Ska du envisas med att se ut som en idiot kan du i alla fall va smart nog att klä insidan med ett stilettovänligt material.

 

3: DET FINNS NÅGOT SOM HETER LAGAR

Följ lagen. Punkt. Foto: Cornelia Nordström

Ja, det är sant! News flash, stoppa pressarna. Även i ett korrupt land som Thailand finns det poliser som kommer straffa dig om du bryter mot lagen. Antingen genom att hota med häktet för en muta, eller genom att faktiskt ta dig till häktet. Detta helvete på jorden vill du inte besöka. Det kan sitta upp till 100 personer i en bur, med en spann som toalett. Har du inte pengar eller cigaretter blir det att sova på stengolvet, har du tur kanske du erbjuds att ligga sked med en leende psykopat.

2013 var jag på plats då landstingspolitikern och miljonbedragerskan Annétthe Zettergren åkte fast, efter en tid som efterlyst i Thailand. Det var 37 grader varmt den dagen och hon satt på golvet i "farang"-buren, med andra utlänningar. Om du någonsin hamnar här, gör då allt för att inte hamna i farang-buren, med enorma ryssar och stissiga norrmän på "yaba" – galenskaps-piller. Det är burmeserna du vill sitta med, de leende små illegala arbetarna.

Peter Fretten, som jobbar på polisstationen Lumpini i centrala Bangkok, förklarar att många turister verkar tro att det inte finns lagar i Thailand. Här gör man det man aldrig skulle göra hemma. Kör full, tar yaba och slänger fram pengar till poliser i tid och otid. Det finns ett uttryck här: Ska du muta en polis, gör det med stil. En tjej från Stockholm som hört av sig har "en vän" som körde utan hjälm. Boten på ca 120 kronor steg till 5000 kronor och hot om fängelse då hon slängde fram lite extra pengar och leende sa "bribe?". Gör inte så, jösses.

 

4: LITA INTE PÅ NÅGON – SPECIELLT INTE DIG SJÄLV

Eva hjälper turister i knipa. Hon har märkt över åren hur svenskar i alla åldrar förfäras över hur människor kan vara så ”fräcka” att de luras.

Det är svårt, men försök vara en glad cyniker och igelkott samtidigt. Och inte igelkotten som ligger still när bilen kommer, utan en snabb liten jäkel. Det här blir ett halvt råd, då naiva idioter verkar ha det så underbart glatt.
Eva, som översätter för polisen, har märkt över åren hur svenskar i alla åldrar förfäras över hur människor kan vara så "fräcka" att de luras. Men människor kommer alltid luras, var du än befinner dig – inte minst om du har ryggsäcken på båda axlarna och ser ut som en förvirrad panda på sällskapsresa.
Som tonåring lyssna jag på Björn Rosengrens låt "Lurad" på repeat, och sjöng om den till: "Jag är blåst, jag är blåst, jag har blivit luuuurad". Anledningen var en resa till England där jag, idioten i detta fall, lät en jättetrevlig tjej passa min väska (med precis allt i ja) medan jag gick på toa. Då jag ätit indisk curry dagen innan tog det ett tag...
Där och då insåg jag att min värsta fiende är jag. Då alla har en idiot – i varierande storlek – inom sig, upprepa för dig själv innan nästa semester: "jag är en glad, cynisk, igelkott. Jag är en glad, cynisk, igelkott".

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!