Clara Zetkin och Rosa Luxemburg vid Andra internationalen i Köpenhamn 1910. Det var Zetkin som skapade internationella kvinnodagen. Foto: / WIKICOMMONSClara Zetkin och Rosa Luxemburg vid Andra internationalen i Köpenhamn 1910. Det var Zetkin som skapade internationella kvinnodagen. Foto: / WIKICOMMONS
Clara Zetkin och Rosa Luxemburg vid Andra internationalen i Köpenhamn 1910. Det var Zetkin som skapade internationella kvinnodagen. Foto: / WIKICOMMONS
Tusentals kom till #MeToo-manifestationen vid Sergels torg i Stockholm 2017. Bland annat Daniella Bwende och Paulina Arnet Teixeira med dottern Melinda. Foto: ALEX LJUNGDAHLTusentals kom till #MeToo-manifestationen vid Sergels torg i Stockholm 2017. Bland annat Daniella Bwende och Paulina Arnet Teixeira med dottern Melinda. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Tusentals kom till #MeToo-manifestationen vid Sergels torg i Stockholm 2017. Bland annat Daniella Bwende och Paulina Arnet Teixeira med dottern Melinda.  Foto: ALEX LJUNGDAHL
Tusentals protesterade mot sexuella trakasserier och övergrepp den 22 oktober 2017. Foto: ALEX LJUNGDAHLTusentals protesterade mot sexuella trakasserier och övergrepp den 22 oktober 2017. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Tusentals protesterade mot sexuella trakasserier och övergrepp den 22 oktober 2017. Foto: ALEX LJUNGDAHL

8 mars – allt du behöver veta om den internationella kvinnodagen

Publicerad

8 mars är internationella kvinnodagen. 

Dagen skapades ur kraven på rösträtt för kvinnor och har vuxit till en rörelse för kvinnors rättigheter i hela världen.  

Och datumet valdes för att minnas den första ryska revolutionen 1917.

– 8 mars är en dag att reflektera över de framsteg som gjorts, att kräva förändring och hylla och hedra de kvinnor som visat mod och beslutsamhet och tagit en aktiv roll att förändra sitt land eller samhälle, skriver FN om Internationella kvinnodagen 2018.

Under året har många kvinnor satt ner foten för kvinnors rättigheter, jämställdhet och rättvisa. 

Fall av sexuella trakasserier, våld mot kvinnor och diskriminering har sedan #metoo fått full uppmärksamhet i tidningar och medier. 

 

LÄS MER: Säg inte grattis till mig på internationella kvinnodagen 

 

Därför ska du inte fira Internationella kvinnodagen

Internationella kvinnodagen är en dag att se tillbaka på orättvisor, förtyck och övergrepp. Det är lika osmart att säga grattis eller fira dagen.

Rätt sätt att högtidlighålla dagen. Att säga grattis eller komma med presenter är inte alltid så uppskattat.

"Att gratulera kvinnor på kvinnodagen är lite som att gratulera Jesus på långfredagen", skrev en icke namngiven person på Twitter, enligt Sveriges Radio.

Så uppstod Internationella kvinnodagen

Tanken bakom en kvinnodag uppkom i början av 1900-talet. Först ut var det amerikanska socialistpartiet som 1909 högtidlighöll en nationell kvinnodag, sista söndagen i februari.

Den internationella kvinnodagen skapades av den tyska kommunisten Clara Zetkin året därpå under en kvinnokonferens under socialistinternationalen som hölls i nuvarande Ungdomshuset i Köpenhamn. Dagen hölls den sista söndagen i februari.

Varför blev 8 mars Internationella kvinnodagen?

Sista söndagen i februari 1917 protesterade kvinnor i nuvarande Sankt Petersburg för "bröd och fred". Ryssland led svårt av första världskriget där två miljoner ryssar dött och många skadats.

 

LÄS MER: 7 sanningar om Sverige du måste läsa om du ser kvinnodagen som onödig 

 

Kvinnornas protester ledde till den så kallade Februarirevolutionen då tsaren abdikerade och en socialdemokratisk provisorisk regering under Aleksandr Kerenskij tog över. Revolutionen ledde även till kvinnlig rösträtt i Ryssland.

Detta hände den 23 februari 1917 – enligt den ryska julianska kalendern. I resten av världen var det 8 mars. Det var alltså den första ryska revolutionen 1917 som gav oss 8 mars som Internationella kvinnodagen.

Behövs internationella kvinnodagen i Sverige?

Kvinnor tjänar fortfarande mindre än motsvarande män med samma jobb.

Kvinnor gör mer oavlönat hushållsarbete hemma än män.

7 av 10 chefer i Sverige är män.

Källa: SCB och JämO

Dagen blev snabbt en angelägenhet för vänstern i allmänhet och Sovjetunionen i synnerhet. På 1950-talet hyllades dagen i Östeuropa och Sovjet. Det var först under vänstervindarna och den växande feminismen på 1960-talet som dagen "kom tillbaka" till Västeuropa. 

1972 arrangerade Svenska kvinnors vänsterförbund tillsammans med kvinnoorganisationen Grupp 8 aktiviteter på internationella kvinnodagen, skriver Nordiska museet. 

Det skulle dröja fram till slutet av 1970-talet innan FN tog till sig av dagen.

1977 tog FN upp dagen över FN:s lista över högtidsdagar och sedan 8 mars 1978 har dagen gått från att vara en socialistisk kampdag till en opolitisk högtidsdag för alla världsåskådningar.

Är 8 mars en röd dag?

Nej, inte i Sverige. Men den är officiell helgdag i 28 länder. I Makedonien, Kina och Madagaskar är det bara en röd dag för kvinnor.

När är internationella mansdagen?

19 november. Den har hållits sedan 1999 och fokuserar på pojkars och mäns hälsa, den ska uppmärksamma mäns bidrag till samhället och lyfta fram positiva manliga förebilder. Det är för övrigt samma dag som Internationella toalettdagen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag