Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

8 mars – allt du behöver veta om den internationella kvinnodagen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Clara Zetkin och Rosa Luxemburg vid Andra internationalen i Köpenhamn 1910. Det var Zetkin som skapade internationella kvinnodagen.
Foto: / WIKICOMMONS
Tusentals kom till #MeToo-manifestationen vid Sergels torg i Stockholm 2017. Bland annat Daniella Bwende och Paulina Arnet Teixeira med dottern Melinda.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Tusentals protesterade mot sexuella trakasserier och övergrepp den 22 oktober 2017.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

8 mars är internationella kvinnodagen. 

Dagen skapades ur kraven på rösträtt för kvinnor och har vuxit till en rörelse för kvinnors rättigheter i hela världen.  

Och datumet valdes för att minnas den första ryska revolutionen 1917.

– 8 mars är en dag att reflektera över de framsteg som gjorts, att kräva förändring och hylla och hedra de kvinnor som visat mod och beslutsamhet och tagit en aktiv roll att förändra sitt land eller samhälle, skriver FN om Internationella kvinnodagen 2018.

Under året har många kvinnor satt ner foten för kvinnors rättigheter, jämställdhet och rättvisa. 

Fall av sexuella trakasserier, våld mot kvinnor och diskriminering har sedan #metoo fått full uppmärksamhet i tidningar och medier. 


LÄS MER: Säg inte grattis till mig på internationella kvinnodagen 


Därför ska du inte fira Internationella kvinnodagen

Internationella kvinnodagen är en dag att se tillbaka på orättvisor, förtyck och övergrepp. Det är lika osmart att säga grattis eller fira dagen.

Rätt sätt att högtidlighålla dagen. Att säga grattis eller komma med presenter är inte alltid så uppskattat.

"Att gratulera kvinnor på kvinnodagen är lite som att gratulera Jesus på långfredagen", skrev en icke namngiven person på Twitter, enligt Sveriges Radio.

Så uppstod Internationella kvinnodagen

Tanken bakom en kvinnodag uppkom i början av 1900-talet. Först ut var det amerikanska socialistpartiet som 1909 högtidlighöll en nationell kvinnodag, sista söndagen i februari.

Den internationella kvinnodagen skapades av den tyska kommunisten Clara Zetkin året därpå under en kvinnokonferens under socialistinternationalen som hölls i nuvarande Ungdomshuset i Köpenhamn. Dagen hölls den sista söndagen i februari.

Varför blev 8 mars Internationella kvinnodagen?

Sista söndagen i februari 1917 protesterade kvinnor i nuvarande Sankt Petersburg för "bröd och fred". Ryssland led svårt av första världskriget där två miljoner ryssar dött och många skadats.


LÄS MER: 7 sanningar om Sverige du måste läsa om du ser kvinnodagen som onödig 


Kvinnornas protester ledde till den så kallade Februarirevolutionen då tsaren abdikerade och en socialdemokratisk provisorisk regering under Aleksandr Kerenskij tog över. Revolutionen ledde även till kvinnlig rösträtt i Ryssland.

Detta hände den 23 februari 1917 – enligt den ryska julianska kalendern. I resten av världen var det 8 mars. Det var alltså den första ryska revolutionen 1917 som gav oss 8 mars som Internationella kvinnodagen.

Behövs internationella kvinnodagen i Sverige?

Kvinnor tjänar fortfarande mindre än motsvarande män med samma jobb.

Kvinnor gör mer oavlönat hushållsarbete hemma än män.

7 av 10 chefer i Sverige är män.

Källa: SCB och JämO

Dagen blev snabbt en angelägenhet för vänstern i allmänhet och Sovjetunionen i synnerhet. På 1950-talet hyllades dagen i Östeuropa och Sovjet. Det var först under vänstervindarna och den växande feminismen på 1960-talet som dagen "kom tillbaka" till Västeuropa. 

1972 arrangerade Svenska kvinnors vänsterförbund tillsammans med kvinnoorganisationen Grupp 8 aktiviteter på internationella kvinnodagen, skriver Nordiska museet. 

Det skulle dröja fram till slutet av 1970-talet innan FN tog till sig av dagen.

1977 tog FN upp dagen över FN:s lista över högtidsdagar och sedan 8 mars 1978 har dagen gått från att vara en socialistisk kampdag till en opolitisk högtidsdag för alla världsåskådningar.

Är 8 mars en röd dag?

Nej, inte i Sverige. Men den är officiell helgdag i 28 länder. I Makedonien, Kina och Madagaskar är det bara en röd dag för kvinnor.

När är internationella mansdagen?

19 november. Den har hållits sedan 1999 och fokuserar på pojkars och mäns hälsa, den ska uppmärksamma mäns bidrag till samhället och lyfta fram positiva manliga förebilder. Det är för övrigt samma dag som Internationella toalettdagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.