Zaida Catalán hittades mördad i Kongo-Kinshasa i mars 2017. Foto: PrivatZaida Catalán hittades mördad i Kongo-Kinshasa i mars 2017. Foto: Privat
Zaida Catalán hittades mördad i Kongo-Kinshasa i mars 2017. Foto: Privat
Zaida Catalán i Kongo-Kinshasa.Zaida Catalán i Kongo-Kinshasa.
Zaida Catalán i Kongo-Kinshasa.
Michael Sharp mördades samtidigt som Zaida Catalán. Foto: FacebookMichael Sharp mördades samtidigt som Zaida Catalán. Foto: Facebook
Michael Sharp mördades samtidigt som Zaida Catalán. Foto: Facebook

8 frågor och svar om Zaida Catalán

Publicerad

Svenska Zaida Catalán, 36, försvann under ett FN-uppdrag i Kongo-Kinshasa den 13 mars 2017.

Två veckor senare hittades hon död tillsammans med den amerikanske FN-expert Michael Sharp och fyra kongoleser.

Det här vet vi om mordet på Zaida Catalán.

Vad gjorde Zaida Catalán i Kongo-Kinshasa?

Catalán, FN-expert och tidigare språkrör i Miljöpartiets ungdomsförbund Grön ungdom, arbetade som expert för en FN-kommitté direkt underställd FN:s säkerhetsråd. Uppdraget var att övervaka sanktionerna mot Kongo-Kinshasa, eller Demokratiska republiken Kongo, i Centralafrika, samt att utreda misstänkta massakrer. Sanktionerna innebar vapenembargo, reseförbud och frysning av tillgångar utomlands. Michael Sharp var där för att ta reda på vem som förser rebellgrupperna med pengar och vapen.

LÄS MER: Zaida Catalán, 36, dödad på FN-uppdrag 

När försvann Zaida Catalán?

Den 13 mars rapporterades Catalán saknad tillsammans med expertgruppens samordnare, amerikanen Michael Sharp, och deras tolk Betu Shintela.

Vad hände Zaida Catalán?

Enligt en bandupptagning från 11 mars 2017 talar Catalán och Sharp med familjemedlemmar till den dödade milisledaren Jean Pierre Mpandis, som ledde gruppen Kamuina Nsapu. Då ska de ha avslöjat sina vidare resplaner.

Dagen efter lämnade de staden Kananga för att resa mot Bunkonde. Då blir de tillfångatagna och mördade. Deras kroppar hittas först ett par veckor senare.

LÄS MER: Två män åtalas för mord på Zaida Catalán 

Vem mördade Zaida Catalán?

En militär åklagare i Kongo-Kinshasa har åtalat två personer, Gerard Kabongo och Mulumba Muteba, misstänkta för morden. Som bevis ska förövarna ha filmat morden. Bedömare ställer sig frågande till den kraftigt redigerade filmen. Bland annat skulle ordern att skjuta ha sagts på ett språk som bara talas i västra Kongo-Kinshasa, inte i området där morden ägde rum, rapporterar Reuters. 

Det pågår även en svensk polisutredning runt morden.

Foto: OLLE SPORRONG

Vem var Zaida Catalán?

Zaida Catalán var språkrör för Miljöpartiets ungdomsförbund 2001–2005. Hon satt i Stockholms stadsfullmäktige 2006–2011 och avgick då hon fick uppdrag utomlands.

Catalán var utbildad jurist och arbetade bland annat på Miljöpartiets riksdagskansli. Som politiskt aktiv engagerade hon sig i kvinnors rättigheter, mänskliga rättigheter och hbtq-frågor.

De senaste åren har hon haft uppdrag som rådgivare i genusfrågor åt olika EU-insatser. Hon har arbetat med EU:s polisinsats i Afghanistan, i Kongo-Kinshasa och på den av Israel ockuperade Västbanken.

I juli 2016 fick hon uppdraget att delta i FN:s expertgrupp för Kongo-Kinshasa.

LÄS MER: Zaida levde för att göra världen mer rättvis 

Var är Zaida Catalán begravd?

4 april 2017 flögs Zaida Catalán till Arlanda utanför Stockholm och togs emot av anhöriga, tillsammans med utrikesminister Margot Wallström och Miljöpartiets Gustav Fridolin och Isabella Lövin. Där hölls en ceremoni för att hedra den mördade FN-medarbetaren.

17 maj fördes Zaida Catalán till sista vilan och begravdes i Kalmar domkyrka omgiven av vänner, familj och politiker. 

Zaida Catalán hedrades vid hemkomsten på Arlanda.Foto: SVEN LINDWALL

Vad har svenska politiker sagt om mordet på Catalán?

"Hennes uppdrag i DR Kongo var talande för hennes drivkraft att kämpa för en mer rättvis värld. Hennes engagemang för de mänskliga rättigheterna och särskilt kvinnors och flickors rättigheter var grundmurat och tog henne till Afghanistan, Palestina och nu till DR Kongo på olika uppdrag", skriver Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin.

"Zaida Catalán var där, anställd som humanitär expert i FN:s arbete, för att stärka freden i landet. Det är ett avgörande uppdrag för att skapa större säkerhet i hela regionen, och ge hopp till ett land som länge plågats av våld och förstörelse", skrev statsminister Stefan Löfven (S).

Hur är situationen i Kongo-Kinshasa?

Enligt Utrikesdepartementet är situationen för mänskliga rättigheter allvarligt hotad i Kongo-Kinshasa. Det pågår en väpnad konflikt i landets östra delar sedan två årtionden tillbaka, där samtliga parter i konflikten begått och fortsätter att begå kränkningar och övergrepp av de mänskliga rättigheterna och krigsbrott. Det förekommer regelbundna massakrar och sexuella övergrepp. 

Demokratiska republiken Kongo är en av världens allra fattigaste länder, där 70 procent av befolkningen lever under fattigdomsgränsen. Våld mot kvinnor, inklusive sexuellt våld, är utbrett.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag