Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

8 frågor och svar om sommarsolståndet – Sveriges längsta dag

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Folk samlas i tusental vid Stonehenge i Storbritannien för att fira sommarsolståndet.
Foto: ANDREW MATTHEWS / AP TT NYHETSBYRÅN
Klart att djuret med längsta halsen ska firas på längsta dagen!
Foto: LASSE SVENSSON

21 juni är dagen är som längst och solen står som högst på vår himmel.

Det exakta datumet kan dock variera. Det hänger ihop med hur långt det är till nästa skottår.

Här är 8 frågor och svar om årets längsta dag.

När inträffar sommarsolståndet 2017?

Sommarsolståndet är ögonblicket då vår jordaxel lutar som mest mot solen. Den exakta tidpunkten är klockan 06.24, 21 juni 2017. Det är också när midnattssolen är som mest utbredd över norra halvklotet.

Är sommarsolståndet alltid 21 juni?

Nej, det beror på att jorden inte roterar runt solen på exakt 365 dygn. Eftersom ett varv tar cirka 365 dygn plus runt sex timmar, försenas sommarsolståndet med cirka sex timmar varje år fram till år 2019. Eftersom 2020 är ett skottår skjuts en dag in på 29 februari. Det gör att sommarsolståndet det året äger rum 20 juni, klockan 23.44. 

Eftersom jordaxeln lutar har vi årstider och dagar som sommarsolståndet.
Foto: Wikicommons

Är inte midsommarafton årets längsta dag?

Nej, oftast inte. Midsommar brukar firas för att det skulle vara årets längsta dag, men tyvärr är det oftast inte så. Eftersom midsommar är en rörlig helg kommer den att infalla på sommarsolståndet vart sjunde år. Nästa gång sommarsolståndet och midsommardagen är samma dag är 20 juni 2020.

Varför infaller inte sommarsolståndet den 1 juli?

Man kan tycka så. Det vore logiskt och praktiskt att ljusaste dagen skulle infalla mitt i året. (Och kortaste dagen 1 januari.) Men det är ett fel som skapades när den julianska kalendern med 365 dagar och en skottdag infördes i Rom år 46 före vår tideräkning. Egentligen skulle 1 januari infalla på vintersolståndet, men för att inte uppröra anhängarna till den romerska månkalendern så sköt man på 1 januari en vecka.

Att man lade in en skottdag vart tredje år i stället för vart fjärde, gjorde inte saken bättre.

I sin förlängning sköts också 1 juli (månaden hette inte så då) en vecka. Några felräkningar senare gjorde att sommarsolståndet försköts ytterligare ett par dagar. Men kyrkomötet i Nicaea år 325 spikade fast hur det skulle vara. 

Är det sommarsolstånd i hela världen?

Nej, det är bara på norra halvklotet som vi firar sommar, sol och ljusa nätter. På södra halvklotet är det vintersolstånd, när dagen är som kortast och natten som längst. Men där kan de från den här dagen se fram emot att det har vänt och nu blir ljusare.

Varför firar vi inte sommarsolståndet?

Man kan väl säga att dagen kommit i skuggan av midsommar. Men den firas på många håll, bland annat i Storbritannien, vid Stonehenge.

Tusentals reser till Stonehenge i Storbritannien för att se solen gå upp på sommarsolståndets morgon.
Foto: PAUL HACKETT / REUTERS X00813

Har Stonehenge något med sommarsolståndet att göra?

Stonehenge i Storbritannien tros vara byggt cirka 3100 före vår tideräkning. Många tror att byggnadsverket placerades med tanke på just vinter- och sommarsolstånden. Många vallfärdar till monumentet just till sommarsolståndet för att fira och hedra dem som byggt verket. 

Är det något mer som firas den 21 juni?

Det är även giraffens dag! Det är Gifaffe Conservation society som korat 21 juni till World Giraffe day. Självklart ska det vackra djuret med den långa halsen hedras på årets längsta dag! Tanken är förstås att vi ska gå till handlig och hjälpa giraffen vars existens är hotad.

Fira mig i dag!
Foto: LASSE SVENSSON

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.