Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

8 frågor och svar: Det här gör du om du ska gå på högskolan i höst

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kom du in i höst? Följ då dessa tips så kommer det att gå lättare att börja plugga.
Foto: COLOURBOX
Redo för de stora uppgifterna? Ta det lugnt, universiteten är där för att du ska lära dig saker!
Foto: COLOURBOX

Nu har de första beskeden kommit. Har du kommit in på universitetet eller högskolan i höst?

Eller är du på reservlistan?

Här är åtta frågor och svar om hur du ska göra efter att du tackat ja till din plats.

Grattis till utbildningsplatsen! Men tänk på att det är mycket du ska göra innan du kan börja plugga i höst. Här är de åtta viktigaste frågorna och svaren inför studierna.

Vilka datum ska jag hålla koll på?

13 juli skickades det första beskedet ut med mejl. Här fick du veta om du blivit antagen, placerad på reservplats eller strukits.

Mycket viktigt: Har du blivit antagen, eller fått en eller flera reservplatser, måste du svara för att behålla din(a) plats(er). 

Läs på antagning.se här om du har fler frågor om antagningen och hur du överklagar ett beslut.

28 juli ska du ha svarat. Missar du det förlorar du din eller dina platser. Efter du svarat får du ett bekräftelsemejl.

3 augusti. Vid det andra antagningsbeskedet, som kommer på eftermiddagen, får du veta om du blivit antagen på en utbildning du tidigare varit reserv till. Mycket viktigt: Du behöver inte svara om du blivit antagen eller står kvar som reserv.

Vänd dig direkt till universitetet eller högskolan om du har frågor om reservantagning, registrering, upprop, schema eller kursinnehåll.

Du kan följa antagningen på Twitter, på @antagningse. 

Jag fick nej, kan jag ändå komma in på utbildningen?

Ja, och lösningen kallas överintag. Några som antagits till en utbildning dyker aldrig upp. Det vet vissa högskolor och universitet och tar därför in fler sökande än de har plats för. Det innebär att de inte behöver ta in reserver när någon hoppar av. Systemet kallas överintag, vilket betyder att om du är reserv 1 kanske du ändå inte blir antagen om någon hoppas av.

Det är därför viktigt att du lämnar återbud om du inte kommer att påbörja utbildningen. Du kan också tacka nej till reservplatser till utbildningar du inte vill gå på.

Många universitet tar in för många studenter, för att slippa tomma föreläsningssalar om folk hoppar av.
Foto: COLOURBOX

Är det för sent att anmäla sig till en utbildning nu?

Nej, är du behörig till en utbildning som är öppen för sen anmälan kan du söka efter sista ansökningsdag. De utbildningar som är öppna för sen anmälan har en välj-knapp. En del högskolor och universitet öppnar inte anmälan förrän efter urval 1, några dagar före 13 juli.

Vad händer efter jag blivit antagen till universitetet?

Ditt universitet eller högskola tar kontakt med dig med information om upprop, registrering, schema, litteratur med mera. Har du ytterligare frågor uppmanas du att kontakta skolan du ska gå i.

Hur fixar jag studielån från CSN?

Sajten Studera.nu har en checklista för blivande studenter. Första steget är att ansöka om studiemedel från CSN, vilket du gör här. Det underlättar om du har e-legitimation först. Här kan du söka lån, få ett preliminärt besked på hur mycket du får låna och hur lång tid du har att betala tillbaka lånet.

LÄS MER: Expressens sida om CSN 

Hur ordnar jag bostad där jag ska plugga på högskolan?

En del studieorter har bostadsgaranti. Andra inte. Så det kan vara bra att börja leta samma dag som du tackat ja till din plats. 

De flesta studenter på i vanliga hyreslägenheter nära utbildningen, men det finns även bostäder speciellt avsedda för studenter, som studentlägenheter eller studentkorridorer där du delar kök med kolleger.

För att få en studentbostad krävs oftast bevis på att du antagit till en utbildning på plats. Studentkåren vid ditt universitet eller högskola kan guida dig fram. Läs mer på studera.nu för att få veta allt om att hyra i andra hand eller få bostadsbidrag.

Låt studentkåren hjälpa dig.
Foto: COLOURBOX

Vad är studentkåren vid högskolan och var hittar jag den?

Det är numera frivilligt att vara med i studentkåren. Det är ungefär som att vara med i facket, de är fristående från högskolan eller universitetet och tillvaratar dina intressen som student.

Sveriges förenade studentkårer har en samlingssida med studentkårer. På Lunds universitet är många organisarade i nationer.

Vad är en tenta?

Börjar du på högskola eller universitet finns en rad nya ord att lära sig. På den här sidan får du veta att det finns en rad olika sätt att klara kursen genom en examination. En tenta kan göras på många sätt:

Salstentamen, skriftligt prov på tid. Hemtentamen, som du gör hemma. Muntlig tentamen, där du träffar en lärare och diskuterar ämnet. Inlämningsuppgift, som du gör ensam eller i grupp. PM eller paper, som är en uppgift du ska resonera runt skriftligt. Dina studier kan även kräva laboration, grupparbete eller uppsats.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.