Genrebild Foto: Lennart Rehnman
Genrebild Foto: Lennart Rehnman

8-åring bjöd inte alla klasskamrater - nu blir barnkalaset ett fall för JO

Publicerad
Uppdaterad
Den åttaårige Lundapojken hade bjudit in alla sina klasskamrater på kalas. Alla utom två. Då samlade läraren in inbjudningskorten. Nu utreds händelsen av JO.
Den åttaårige pojken bjöd in sina kompisar på kalas. Då alla i klassen utom två blev bjudna beslutade läraren att samla in inbjudningskorten.
Rektorn på skolan hävdar att den segregerade inbjudan bryter mot skolans regler. Alla klasskompisarna ska bjudas in eller antingen alla flickor eller alla pojkar.
- De som inte blev bjudna kände sig ledsna och uteslutna, säger rektorn till Sydsvenskan.
Enligt pojkens pappa var de två oinbjudna barnen förbjudna att leka med sonen.

Mobbad i ett halvår

- Den ena av dem bjöd inte min son på sitt födelsedagskalas och den andra har mobbat min son i ett halvår, säger pappan.
Pappan säger också att han inte var medveten om skolans regler och tycker att det var fel av skolan att samla in inbjudningskorten, vilket sårade åttaåringen. Justitieombudsmannen ska nu utreda om det är okej att inte bjuda alla på kalas.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag