Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

8 500 migranter har räddats på Medelhavet

Omkring 8 500 migranter har tagits om hand och förts i säkerhet i Italien de tre senaste dagarna.Foto: Bernat Armangue / AP TT NYHETSBYRÅN
Italienska myndigheter höll fortfarande på att landsätta migranter på måndagen.Foto: Bernat Armangue / AP TT NYHETSBYRÅN

Omkring 8 500 migranter har tagits om hand och förts i säkerhet i Italien de tre senaste dagarna.

Men alla överlevde inte i de omfattande räddningsoperationerna, uppger CNN.

8 500 migranter som kommer på båtar från Libyen på en enda helg är fyra gånger mer än på hela veckan innan, och fem gånger mer än veckan dessförinnan.

Italienska myndigheter höll fortfarande på att landsätta migranter på måndagen under en av de mest intensiva helgerna sedan man började försöka ta sig över Medelhavet.

73 olika räddningsaktioner

Minst 8 500 flyktingar och migranter har plockats upp de senaste dagarna i hela 73 olika räddningsaktioner, berättar italienska kustbevakningen för CNN.

Men alla gick dock inte att rädda.

13 kroppar plockades upp ur vattnet – bland annat en gravid kvinna och en åtta år gammal pojke.

Två veckor gammal

En 35-årig kvinna från Elfenbenskusten födde ett barn samtidigt som hon drogs ombord på ett räddningsfartyg, rapporterar italienska tidningar enligt CNN.

Den yngste som räddades under helgen var blott två veckor gamla Asar. Han plockades upp tillsammans med sin mamma.

En tysk hjälpbåt, som tog hand om hundratals människor på gummiflottar strax utanför Libyens kust, förklarade att samtliga att de var ”tätt sammanpackade, utsatta för väder och vind, de höga vågorna och kylan – helt utan något som helst skydd”.

 

LÄS MER: Suzannes insats för flyktingarna

 

”Var är EU?”

"Räddningspersonalen arbetade oavbrutet" twittrade i går Carlotta Sami, talespersonen för FN:s flyktingorgan UNHCR, och frivilligorganisationer som Läkare utan gränser twittrade frågan "Var är EU?".

Nyhetsbyrån Reuters fotograf, som var ombord på en av frivilligorganisationernas fartyg, vittnade om hur han fått släppa kameran för att i stället bidra i räddningsarbetet och dra upp människor från båtar och ur havet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.