Foto: Sara Pettersson
 Foto: Sara Pettersson

8 000 jobb kan försvinna

Publicerad
Uppdaterad
Runt 8 000 jobb försvinner om Saab i Trollhättan läggs ner.
Men kommunen vägrar ge upp.
- Än har vi inte bett om några statliga stödpaket, säger kommunalrådet Gert-Inge Andersson.
Staden har varit med om kriser för bilindustrin tidigare. I början av 1990-talet duggade varslen tätt på Saab Automobil och arbetslösheten låg på 19 procent i Trollhättans kommun. Runt 10 000 jobbade då på Saab.
- Vi har sedan dess jobbat långsiktigt för att skapa förutsättningar för alternativa arbetstillfällen, säger kommunalrådet Gert-Inge Andersson, (s) till TT.
Han ger som exempel satsningen på film. Trollhättan är numera en storspelare när det gäller produktion av långfilmer.

Förödande konsekvenser

Men hotet om att GM lägger ner Saab är ytterst påtagligt och riskerar att få förödande konsekvenser för hela Västra Götaland. Enligt en studie som Tillväxtverket gjort kan så många som 8 000 jobb försvinna. Det handlar förutom de 3 500 anställda vid Saabfabriken också om underleverantörer och en lång rad andra jobb i regionen som påverkas av en nedläggning.
För Saabs underleverantörer ser framtiden mycket dyster ut. Läggs bolaget ner drabbas många av dem hårt.
- Räknat på att Saab har 3 500 anställda försvinner minst lika många underleverantörsjobb, säger Fordonskomponentgruppens vd Svenåke Berglie.

Mycket pessimistisk

Och konsekvenserna för hela den svenska fordonsindustrin blir mycket stora enligt Svenåke Berglie. Ett fåtal länder har som Sverige Tyskland, Frankrike och Italien hela produktionskedjan för biltillverkning.
- Mycken kompetens försvinner då det här klustret i fordonsindustrin blir betydligt mycket mindre, säger Svenåke Berglie.
- I de flesta EU-länder har man biltillverkning. Men då handlar det om ren montering av bilar.
Svenåke Berglie är mycket pessimistisk om Saabs framtid.
- Det ser mycket mörkare ut nu.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag