Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

78 procent vill se militär mot grov kriminalitet

Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅN

78 procent av svenskarna vill att militären ska hjälpa polisen mot grov brottslighet.

Det visar en studie från SOM-insitutet i Göteborg, skriver rapportförfattarna på DN Debatt.

Den grova organiserade brottsligheten har varit en het politisk fråga i flera år. Nyligen sa Göteborgs kommunalråd Hampus Magnusson (M) att militären borde sättas in i kampen mot de gängkriminella, efter en uppmärksammad dödsskjutning i Hjällbo.

Han har ett folkligt stöd för förslaget, visar en ny undersökning från SOM-institutet vid Göteborgs universitet.

Studien har undersökt svenskars syn på Försvarsmakten. En av frågorna var om man tycker att militären ska hjälpa till vid insatser mot grov kriminalitet. 78 procent av de tillfrågade svarade att det är viktig uppgift för militären, skriver rapportförfattarna Ulf Bjereld, Joakim Berndtsson och Karl Ydén på DN Debatt.

Störst förtroende bland L-sympatisörer

Forskarna skriver att militärt stöd vid polisiära insatser varit en känslig fråga sedan Ådalshändelserna 1931, då fem personer sköts ihjäl av militären i samband med en arbetskonflikt.

Deltagarna i studien har fått flera andra frågor om Sveriges militär. Det finns bland annat ett folkligt stöd för att öka försvarsutgifterna. 37 procent vill att man lägger mer pengar på försvaret, och 22 procent anser att det är en dålig idé.

Störst förtroende för militären har personer som röstar på Liberalerna och Socialdemokraterna. Lägst stöd har de som sympatiserar med Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Sammanlagt hade 46 procent förtroende för att Försvarsmakten, och 16 procent har ett litet förtroende.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.