Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

770 döda kapplöpningshundar hittade i flera olika massgravar

En av de hundar som man lyckades rädda från kenneln.
Foto: RSPCA

De senaste åren har minst 770 kapplöpningshundar, av rasen greyhound, hittats döda i en delstat i Australien.

Nyligen hittades ytterligare en massgrav med nio döda hundar.

Nu höjs åter kritiska röster mot kapplöpning med hundar.

Nio stycken hundar av rasengreyhound har hittats döda i en massgrav i delstaten New South Wales i Australien, skriver brittiska Guardian. Detta lyfte den totala summan döda hundar av samma ras som hittats i delstaten till minst 770 stycken på under två år.

Utöver de döda hundarna lyckades man även hitta och rädda 12 sjuka och undernärda hundar, enligt djurrättsorganisationen RSPCA i Australien.

Guardian skriver att hundarna bodde under ”skrämmande förhållanden” i nordvästra Sydney innan de hittades.

– Ett par av dem har så fruktansvärda tandsjukdomar att man verkligen kunde känna lukten av förruttnelse i deras munnar. Liggsåren och förhållanden som de levde i... det är hjärtskärande, säger Andrew Clachers, en av organisationens inspektörer på plats, till Guardian.

En av de hundar som hittades vid liv.
Foto: RSPCA

”Det chockar mig”

Ett par av kennlarna på gården gick till en början inte att öppna och djurrättsorganisationen fick ta hjälp av en hammare för att ta sig in.

Synen som mötte de utsända var något man tidigare aldrig sett.

– Att kasta in hundarna i en grop och behandla dem som skräp man kan slänga... det chockar mig, och jag har jobbat med djurplågeri i tio år, säger Andrew Clachers vidare till tidningen Guardian.

När de döda hundarna hittades hade ägaren en gällande licens som godkänner innehav av greyhound. 

Så sent som i september 2017 genomförde bestämmande myndighet en inspektion av marken utan anmärkningar.

På frågan om hur ägarens lokaler kunde godkännas svarar Greyhound Welfare and Integrity Commission:

– Vi kan inte ge några ytterligare kommentarer, säger de till Guardian.

Foto: RSPCA

Förbudet hävdes

För drygt två år sedan förbjöds hundkapplöpning i delstaten, där greyhound är den främsta förekommande rasen – men blott två månader  senare drogs beslutet tillbaka, skriver Buzzfeed.

Sedan dess ser siffrorna dystra ut gällande hundar som har fått sätta livet till.

I februari i år släppte Mehreen Faruqi, riksdagsledamot för miljöpartiet i Australien, data som visade att 300 greyhound avlivats mellan april och december 2017.

Buzzfeed återger vidare statistik som visar att minst 770 greyhound har dött sedan hundkapplöpningsförbudet drogs tillbaka för två år sedan.

Mehreen Faruqi menar att det senaste fyndet visar att hundkapplöpningsbranschen inte har lärt sig något, trots att den fick en andra chans efter det tilltänkta förbudet som senare drogs tillbaka.

– Den här händelsen visar bara att det var ett stort misstag och att alla löften de gav, om att få ett slut på allt djurplågeri, saknar all slags trovärdighet, säger Mehreen Faruqi till Buzzfeed.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.