Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

77-åring ansågs ofarlig – mördade ännu en kvinna

Albert Flick ansågs vara för gammal för att vara farlig. Foto: ANDREE KEHN / AP TT NYHETSBYRÅN

Han mördade sin hustru och har dömts för flera attacker mot kvinnor efter det.

Men nyligen ansågs Albert Flick, 77, vara för gammal för att utgöra ett hot – och släpptes därför fri efter ytterligare ett avtjänat fängelsestraff.

Då begick Albert Flick ytterligare ett mord.

1979 dömdes Albert Flick till fängelse efter att ha mördat sin dåvarande hustru.

Albert Flick från delstaten Maine i USA knivhögg sin hustru Sandra Flick minst 14 gånger medan hennes 12-åriga dotter tittade på. Hustrun hade begärt skilsmässa och bett polisen att eskortera honom bort från bostaden, enligt CNN. Tre veckor senare återvände Albert Flick till bostaden för att, enligt exhustruns önskemål, hämta sina tillhörigheter – och gav sig då på henne.

Lokaltidningen News Center Maine skriver att hustruns dotter såg det hela genom ett hål i dörren till ett av sovrummen och därefter sprang till en granne för att ropa på hjälp. 

Men då var det redan för sent.

Sandra Flick med sin dotter Elsie Clement. Foto: Polisens bild

Ansågs för gammal för att vara farlig

Den då 36 år gamle Albert Flick dömdes till 30 års fängelse men släpptes i förtid, år 2000, för ”gott uppförande” inne i fängelset, skriver People.com.

Men Albert Flick dömdes till fängelse igen 2007 och 2010 efter ytterligare våldsamma attacker på kvinnor.

– Jag tror att det finns en stor säkerhetsrisk för kvinnor och samhället när det kommer till herr Flick, konstaterade åklagaren i fallet 2010, enligt Press Herald.

Åklagaren yrkade på minst åtta års fängelse då men domaren menade att Albert Flick kommer att vara för gammal, och ofarlig, för att utgöra ett egentligt hot när han släpps och dömde honom därför till bara fyra års fängelse. 

– Det kommer till en punkt där herr Flick kommer att vara för gammal för att kunna utföra något sånt här, och det finns enligt mig ingen mening i att ha honom inspärrad långt efter att han blivit för gammal, förklarade domaren Robert Crowley, enligt CNN.

Albert Flick. Foto: WGME

Nytt mord 2018

Albert Flick släpptes först 2016 men hann inte vara ute i frihet länge.

I onsdags dömdes Albert Flick, nu 77 år gammal, för mordet på Kimberly Dobbie, 48, 2018. Enligt polisens rapport ska Albert Flick ha knivhuggit Kimberly Dobbie till döds medan hennes elvaåriga tvillingsöner tittade på.

New York Times skriver att Albert Flick hade förföljt Kimberly Dobbie under en tid innan mordet. Den 15 juli 2018 befann sig Kimberly Dobbie på en offentlig tvättstuga nere på stan, varpå hon klev ut för att ringa ett telefonsamtal.

Då gick Albert Flick till attack och knivhögg henne elva gånger.

Flera personer blev vittnen till mordet.

– Det var verkligen illa. Hon blödde överallt, säger det vittne som ringde 112, enligt Press Herald.

Kimberly Dobbie knivmördades framför sina söner. Foto: GoFundMe

”Hade gått att förhindra”

Nu riskerar Albert Flick uppemot 25 års fängelse – och 77-åringen kommer med all sannolikhet att tillbringa resten av sitt liv bakom galler, skriver CNN.

– Jag tror bestämt att det här hade gått att förhindra. Det finns ingen anledning till varför den här mannen ska befinnas sig på gatorna, säger Elsie Clement, dotter till hustrun som Albert Flick mördade 1979.

I samband med rättegången menade Elsie Clement att de som släppte Albert Flick fri 2016 borde ställas till svars, skriver Press Herald.

– Jag skulle vilja se alla stå på rad och berätta och förklara för Kimberly Dobbies söner varför den här mannen gick på våra gator och varför det var okej. Hur lagen rättfärdigar att deras mamma är borta och de tvingades att se på, förklarade hon.

Den slutgiltiga domen mot Albert Flick faller den 9 augusti. 

Här är tre utrikesnyheter på en minut.