Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

700 personer dog av rekordvärmen i somras

Sommarmånaderna 2018 var rekordvarma.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL IBL BILDBYRÅ
En förklaring till ökningen av vibrioinfektioner var det varma badvattnet.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL IBL BILDBYRÅ

Under de rekordvarma sommarmånaderna var dödligheten högre än normalt. Cirka 700 fler dödsfall inträffade i somras, jämfört med tidigare somrar. Som högst var dödligheten under veckorna 26, 29 30 och 31, konstaterar Folkhälsomyndigheten efter att ha gjort en datasammanställning.

Statistiken innehåller dock inte information som gör det möjligt att avgöra hur stor andel av överdödligheten som direkt beror på värmen. En signifikant överdödlighet, det vill säga en dödlighet som låg över förväntan för perioden, sågs endast i de äldre åldersgrupperna.

Under perioden juni till augusti ökade också antalet fall av vibrioinfektion. Totalt anmäldes 131 fall jämfört med 20 fall i genomsnitt under samma period de senaste fyra åren. Vibriobakterier kan smitta vid utomhusbad och orsaka infektion.

Varma badvattnet en av orsakerna

"En trolig förklaring till sommarens ökning av vibriofall är att badvattnet var ovanligt varmt, ovanligt länge", säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Även antalet ehec-fall var fler än vanligt.

Årets julimånad var den varmaste på 260 år och fler dagar än någonsin hade temperaturer över 30 grader.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.