700 på fri fot i Sverige – regeringen utreder

Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
700 dömda befinner sig på fri fot i Sverige.
Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

Håll dig undan tillräckligt länge – så slipper du straff. 

Ungefär så resonerar många fängelsedömda i Sverige, då dömda generellt sett har 75 dagar på sig att infinna sig hos Kriminalvården innan straffet preskriberas. 

Nu ska regeringen se över reglerna, rapporterar SVT Nyheter. 

Efter att en person döms till fängelse i Sverige har denne normalt 75 dagar på sig att infinna sig hos Kriminalvården, från dagen då domen vinner laga kraft. 

Om den dömda inte dyker upp så kan straffet undvikas. Det finns nämligen en gräns för hur länge straffet är giltigt innan det preskriberas, vilket i vissa fall kan röra sig om flera år. 

Det är även lagligt att hålla sig undan tills straffet preskriberats, vilket gör att den dömda frikänns. 

Nästan 700 personer är i dag på fri fot i Sverige, trots att de dömts till fängelse i Sverige, och regeringen har därför tillsatt en utredning, skriver SVT Nyheter. 

”Skarpa förslag” 

Utredningen väntas vara klar i november, och ett förslag kunde läggas fram i riksdagen under nästa år. 

– Jag gav utredaren ett uppdrag att se över frågan och lägga skarpa förslag på det här. Det är ett tecken på att regeringen avser att verkligen gå vidare med en förändring, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) till SVT Nyheter.

Men Moderaterna tycker att de som försöker undanslippa straff på detta vis borde få ett påökat straff. 

– Med vårt förslag skulle man kunna få ytterligare fyra års fängelse om man väljer att hålla sig undan, säger M:s rättspolitiska talesperson Johan Forssell till SVT Nyheter. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.