70 kor och kalvar dog i storbrand i Järna

Publicerad

En fullt utvecklad brand bröt natten till fredagen ut på Järna naturbruksgymnasium .

En gigantisk lagård övertändes och kor sprang lösa i området.

– Vi har inlett en förundersökning om grov mordbrand, säger Joakim Pettersson, stationsbefäl vid polisen i Södertälje.

Larmet om branden kom vid 02.30, och brandmän från tre olika stationer fick kämpa med att släcka elden. Vid strax före klockan 06.30 var branden släckt - men kornas liv gick inte att rädda.

Branden bröt ut på Järna naturbruksgymnasium, som ligger på Nibble gård i Ytterjärna.

Djur fick evakueras

– En hel del kor har brunnit inne. Det handlar om 49 kossor och 21 kalvar, säger Joakim Pettersson.

Under den tidiga morgonen har fem polispatruller, totalt nio poliser, hjälpt till att evakuera får och hästar från en närliggande byggnad.

Orsakade stor ekonomisk skada

– En förundersökning om grov mordbrand är inledd. Anledningen till att brottet rubriceras som grovt beror på den ekonomiska skadan som branden har orsakat. Förutom djuren var det även en del fordon i närheten av ladugården som kom till skada, säger Joakim Persson.

Forrtfarande är ingen gripen för brottet, och polisen har heller ingen misstänkt. På området finns också trädgårdsverksamhet, bageri, såg och naturbruksgymnasiet.

– Vi kommer att ställa ut en polisbuss, vår mobila station, i närheten av gården så att folk kan komma dit och lämna tips om de vet någonting. Det går förstås även bra att höra av sig till oss med tips via telefon, säger Joakim Persson.

Förser Järna mejeri med mjölk

Gården ägs av Nibblestiftelsen som driver den biodynamiskt med huvudinriktning på mjölkproduktion. Mjölken levereras till Järna Mejeri som ligger på gården och producerar ost, smör, yoghurt och färskmjölk.

I Ytterjärna med omnejd finns en rad antroposofiskt inspirerade verksamheter förutom Järna Naturbruksgymnasium även ett kulturcentrum, Vidarkliniken, Örjanskolan, Rudolf Steiner Seminariet samt Saltåkvarn.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag