Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åklagaren: Därför är det inte ett brott

Går inte att bevisa att kvinnan fysiskt hållit sin son instängd.
Bilder från polisens insats på platsen.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilder från polisens insats på platsen.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
Lägenhetsdörren.
Foto: Sven Lindwall

Mamman misstänktes för att ha hållit sin son instängd i 28 år.

Nu finns det inte längre några brottsmisstankar mot kvinnan.

– Mannen har sagt till oss att han har haft möjlighet att vistas ute, men att han själv bara har gjort det sporadiskt, säger åklagaren Emma Olsson till Expressen.

Det var sent i söndags kväll som systern till den 41-årige mannen hittade honom i bostaden. Innan dess ska han ha levt närmast isolerad i sin 70-åriga mammas lägenhet i södra Stockholm sedan 28 år tillbaka.

Fallet har dominerat nyhetsrapporteringen i Sverige sedan måndags, när det uppdagades. Mannen hade då förts till sjukhus för vård, efter att systern larmat, och polisen kopplades in. Han hade stora sår på benen.

Under gårdagen hävde åklagaren anhållandet, och nu är mamman inte längre misstänkt för brott.

– Jag vill klargöra att vi inte hittat bevis för att mannen har låsts in fysiskt i lägenheten. Han har inte heller utsatts för fysiskt våld. De skador han har kommer av sjukdom. Det är sår som har blivit infekterade, säger åklagare Emma Olsson.

Var det förhastat att anhålla? 

– Nej, den här mannen kom in med mycket svåra skador och läkare gjorde anmälan. Vi hade anledning att misstänka brott och för att kunna arbeta och ha tillgång till bostaden var det rätt beslut då.

Du sa i går att ni skulle inrikta er på händelser längre bak i tiden. Har ni redan hunnit göra det? 

– Det är det som fortfarande återstår. Vi vill veta hur det har kunnat gå så här fel. Det är lätt att få intrycket att de har lämnats vind för våg, men det är i första hand inte ett ärende för rättsväsendet.

Mamman var tidigare misstänkt för flera brott

Enligt åklagaren ska fallet fortsatt utredas, för att bringa klarhet i hur mannen kunnat leva isolerad i 28 år och varför han togs ur skolan i sjuan, när han bara var 13 år gammal.

– Det är viktigt nu att i första hand inte leta efter en syndabock utan att verkligen försöka utreda vad som har hänt och se till att den här familjen får den hjälp de behöver i framtiden, säger hon och fortsätter:

– Jag är säker på att socialen kommer att ta tag i det och göra ett bra jobb, men det är inte en uppgift för rättsväsendet.

Mamman var tidigare misstänkt för olaga frihetsberövande, grovt vållande till kroppsskada och grovt vållande till sjukdom. Under torsdagen beslutade åklagare Emma Olsson att lägga ner brottsmisstanken, vilket Aftonbladet först rapporterade om.

Enligt systern är det en inlåsning som har skett genom manipulation och någon slags hjärntvätt, finns det ingen brottsrubricering som är tillämplig på det? 

– Lagen om olaga frihetsberövande är utformad så att det krävs en form av fysisk inlåsning och det har det inte varit fråga om i det här fallet, säger Emma Olsson.

Mannen var svårt sjuk utan att hon har hjälpt honom att söka vård, vilket ansvar har hon för det? 

– Om han hade varit ett barn eller omyndig så hade ansvaret fallit på henne, men så är det inte i det här fallet. Han är en vuxen person som själv bestämmer när han ska underkasta sig vård.

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.