7 typer av semlor att äta på fettisdagen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Trött på den vanliga semlan? Lugn - det finns något för alla.
Foto: Thomas Carlén / Expressen
Hur tycker du att din semla är godast - mycket eller lite mandelmassa?
Foto: Per Wissing

Semla, hetvägg och fastslagsbulle, kärt barn har många namn.

På senare år har semlan också fått en mängd olika utseenden.

Här kommer en lista på sju specialsemlor.

Fettisdagen är något som många svenskar firar. Bara under själva dagen äts omkring fem miljoner semlor.

Ordet semla kommer ursprungligen från latinets simila och betyder vetemjöl.

En klassisk vetedeg, en klick mandelmassa och så toppat med grädde, varför ändra ett vinnande koncept kan man tycka?

Men faktum är att vi under de senaste åren har fått se en mängd olika varianter av vår älskade fastslagsbulle, den ena mer speciell än den andra.

Här kommer en lista på sju olika semlor som uppmärksammats: 

Foto: All Over Press/Pelle T Nilsson

1. Semmelwrappen - En tunn vetedeg som kavlats ut, fyllts med mandelmassa och grädde och sedan vikts ihop som en wrap. År 2015 skapade Tössebageriet i Stockholm semmelwrappen som blev otroligt populär.

– Fortfarande så är omkring hälften av alla semlor vi säljer semmelwraps. Jag har en kompis som håller på med att tillverka wraps och när jag stod och experimenterade med semlor så kom jag på idén med en semmelwrap. De senaste åren har det verkligen varit en semmelexplosion. Jag har nyligen skrivit en bok om semlor och jag skulle lätt kunna skriva en till, säger Mattias Ljungberg, konditor på Tössebageriet.


Prinsessemlan.
Foto: Markus Eklund

2. Prinsessemlan - Under 2017 blev prinsessemlan en av de mest uppmärksammande i Sverige. Denna semmelvariant kommer ursprungligen från Thimons konditori i Nässjö och är en vanlig semla klädd i marsipan och fylld med mandelmassa och sylt.


3. Semmelsmoothien, "semoothien" - Året innan stod samma konditori i Nässjö för 2016 års semmeltrend, nämligen semoothien. En semla som mixats ihop med varm mjölk.

Enligt konditorn Markus Ekelund på Thimons konditori så var det inte många som vågade prova den och han menar att årets prinsessemla har gått mycket bättre.

Korvsemlan - sugen?

4. Korv med bröd-semlan - På Ekmans konditori i Trollhättan introducerade man år 2015 den så kallade semmelkorven. Denna semla är gjord av en avlång semlebulle fylld med en korv av mandelmassa och grädde, toppad med röd pikeringsgelé som ska föreställa ketchup.


5. Wienersemlan - Under senare år har också wienersemlan blivit allt mer populär. Detta bakverk är en kombination av ett wienerbröd och en semla.

En variant på nutella/chokladsemla

6. Nutellasemlan - Chokladälskaren hoppade högt av glädje 2016 då nutellasemlan blev populär. Chokladsemlan som den också kallas består av en semlebulle som fyllts med Nutella i stället för mandelmassa och toppats med nutellagrädde.


Får det lov att vara en muffla?

7. Mufflan - Sist men inte minst så gjorde mufflan entré i början av 2017. Bakelsen som är en korsning mellan en muffins och en semla blev omtalad på sociala medier just för sitt namn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.