Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

7 tips: Så håller du kontakten i krisen

Expressens reporter får vara med på ett digitalt kafferep.
Charlotte Sander driver bland annat Relationsexperten.se.Foto: relationsexperten.se
Spela spel framför datorn kan vara ett sätt att umgås när man inte kan träffas fysiskt.Foto: PETER DEJONG / AP TT NYHETSBYRÅN

Coronapandemin ställer många saker på sin spets.

Som hur ska vi hålla kontakten med vänner, familj och släkt som vi inte får träffa .

Här listar vi, tillsammans med relationsexperten Charlotte Sander, sju punkter som gör att vi ändå kan komma nära varandra. 

Vad finns att göra när hela samhällen består av människor som blivit till öar – bortvingade från grundläggande och livsbejakande gemenskap av det illasinnade coronaviruset?

Digitala fikastunder, virtuell afterwork, online-yoga och chattkompisar kan vara några av svaren på den frågan.

Charlotte Sander, diplomerad samtalsterapeut som driver sajten Relationsexperten.se, har fler svar när Expressen ber henne lista punkter hur vi kan hålla kontakt i coronans tid.

1. Nyttja sociala medier

”Vi har ju inte jättemånga sätt att välja på just nu. Ska vi träffas live måste vi tänka avstånd och det begränsar. Då får man se till att vara lite kreativ och ha lite fantasi. Man kan använda sig av till exempel Skype eller Facetime. Då kan man fika eller äta middag tillsammans framför datorn.”

2. Glöm inte att håll igång

”Se till att röra på dig varje dag. Det finns program man kan titta på samtidigt som man kan peppa varandra för att inte bli stillasittande. Det finns en risk, framför allt för äldre, att man blir isolerad. Då kan man tipsa varandra om till exempel olika träningsprogram.”

3. Spela spel framför datorn

”Det är ett bra sätt för äldre att hålla kontakt med barnbarnen. Då känner farmor eller vem det nu är att hon har en uppgift och gör något som kanske avlastar föräldrarna. Dessutom längtar ju många barnbarn efter sina mor- och farföräldrar och undrar hur de mår. Då kan detta lindra oron när barnbarnen hela tiden matas med att de äldre utgör en riskgrupp.”

4. Fördjupa samtalen

”Äldre har ju ofta en historia som kanske inte uppfattas som så intressant – men som är just det. Och i den tid vi lever i nu blir det också mer värdefullt att höra vad de som kommit upp i åren har varit med om. Nu finns tid att fråga om alla de saker som kanske inte hunnits med innan.”

5. Se till att något landar i brevlådan

”Det är alltid kul om man får ett vykort eller ett riktigt brev. Det blir så mycket mer personligt än en hälsning via nätet. Dessutom är ett fysiskt vykort eller brev ett minne man kan bevara, plocka fram och titta på.”

6. Ha en picknick– men håll avstånd

”Självklart ska man inte sätta sig där det är en massa folk. Man kan välja ett nytt område man inte tidigare besökt, så blir picknicken också ett äventyr. Man kan passa på att fråga de som är äldre om de vill hålla till vid ett område de inte besökt på länge.”

7. Våga fråga

”Nu finns stunder då man kan bortse från sig själv och i stället undra om man kan hjälpa till med något. Helt enkelt fråga 'behöver du någonting?'. Och det är inte säkert att din granne behöver mat. Han eller hon kanske bara vill prata en stund. Att få känna att det finns en värme mellan oss mitt i det fruktansvärda vi nu upplever.”

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.