Fler än 7,1 miljoner venezolaner röstade i ett symboliskt val för att visa sitt missnöje med presidenten Nicolas Maduro. Foto: MIGUEL GUTIERREZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNFler än 7,1 miljoner venezolaner röstade i ett symboliskt val för att visa sitt missnöje med presidenten Nicolas Maduro. Foto: MIGUEL GUTIERREZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Fler än 7,1 miljoner venezolaner röstade i ett symboliskt val för att visa sitt missnöje med presidenten Nicolas Maduro. Foto: MIGUEL GUTIERREZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
President Nicolas Maduro vann makten i Venezuela efter att partikamraten Hugo Chávez dog 2013. Foto: MIRAFLORES PRESS HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNPresident Nicolas Maduro vann makten i Venezuela efter att partikamraten Hugo Chávez dog 2013. Foto: MIRAFLORES PRESS HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
President Nicolas Maduro vann makten i Venezuela efter att partikamraten Hugo Chávez dog 2013.  Foto: MIRAFLORES PRESS HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

7 miljoner invånare röstade i Venezuela

Publicerad

Fler än 7,1 miljoner venezolaner röstade i ett symboliskt val för att visa sitt missnöje med presidenten Nicolas Maduro.

Det är Maduros planer på att skriva om landets grundlag som föranledde söndagens omröstning, enligt nyhetsbyrån AP. 

En 61-årig kvinna dog och fyra människor blev skottskadade i våldsamheter i samband med omröstningen, enligt AP. 

Runt 2 000 vallokaler stod öppna i Venezuela. Uppslutningen på cirka 7,1 miljoner var imponerande, men inte så stor som oppositionen hoppats, enligt AP. 

Även venezolaner bosatta i utlandet röstade. I Spanien röstade fler än 10 000 vid vallokaler i ett 70-tal städer.

I Sverige kunde venezolaner rösta i Stockholm, Göteborg och Lund, rapporterade Dagens Nyheter.  

Varje röst en missnöjesröst

Varje röst i söndagens val var en missnöjesröst – syftet var att visa en enad front mot Maduros planerade ändringar av landets lagstiftning. 

Den 30 juli har Maduro utlyst en val av medlemmar av den församling som ska skriva om grundlagen, enligt AP. 

Risken, enligt kritiker, är att Maduro gör parlamentet – som kontrolleras av oppositionen–  ännu mer maktlöst än det är i nuläget. 

Maduro vid makten sedan 2013

Maduro vann makten i Venezuela efter att partikamraten Hugo Chávez dog 2013. 

Med sin stora personlighet och populistiska retorik ledde Chávez landet på väg mot vad han kallade en socialistisk revolution. 

Men Maduro har kämpat för att hålla greppet om republiken.

Krisläge i landet 

Fallande oljepriser har bidragit till att statskassan sinat, och 2014 gick landet in i en lågkonjunktur, enligt nyhetsbyrån TT. 

Brist på mat och medicin, samt skenande inflation, har lett till krisläge och stora demonstrationer mot regeringen. 

Nästan 100 människor har dött i våldsamheter i Venezuela de senaste månaderna, enligt TT. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag