Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

7 frågor och svar om ebola – så smittar viruset

På fredagen kom en misstänkt ebolasmittad patient in till lasarettet i Enköping efter att haft symptom på smittan i flera dagar. 

Det här är ebola och så behandlas det. 

Vad är ebola?

Ebola, som också kallas för blödarfeber, orsakas av ett virus som finns i länder i centrala och västra Afrika. Man tror att det är flyghundar, vilket är en sorts fladdermöss, som bär på viruset – utan att djuren själva blir sjuka. Det var 1976 som man upptäckte viruset och sedan dess har flera mindre utbrott skett i centrala Afrika. Så sent som mellan 2014 och 2016 orsakade viruset ett större utbrott i västra Afrika. Sjukdomen är mycket farlig. I november 2018 hade 344 insjuknanden och 202 dödsfall rapporterats till hälsomyndigheterna, enligt Läkare utan gränser.

Hur smittar ebola?

Människor kan få viruset genom kontakt med djur som har smittats av flyghundar. Bland annat grisar och apor kan infekteras i kontakt med avföring eller saliv från flyghundarna. När de första symptomen framträder, som kan likna de vid influensa, smittar det även mellan människor. Även efter att en person tillfrisknat kan viruset finnas kvar i bröstmjölk eller sädesvätska. 

Flyghunden, en sorts fladdermus. Foto: Shutterstock

Hur undviker man smittan?

Vårdguiden råder den som är i ett område med risk för ebola att undvika kött, mjölk och annan mat från vilda djur, inte röra vilda eller döda djur, undvika kontakt med blod eller kroppsvätskor från en person som är smittad eller som har avlidit av viruset.

Men även att avstå oskyddat samlag med en person som nyligen tillfrisknat, samt  undvika miljöer så som grottor där det bor flyghundar och andra fladdermöss då de kan bära på viruset. 

Vad är symptomen på ebola?

2-21 dagar efter att en person fått viruset kommer symptom som smärtor i muskler och leder, plötslig feber, huvudvärk, röda ögon och halsont. Därefter kräkningar, diarréer, klåda och njursvikt. 50 procent av de som får viruset kan också blöda i inre organ och genom ögon, näsa eller öron. 

Kan man vaccinera sig mot ebola?

2015 inledde man en studie och försök med vaccin mot Ebola. Vaccinet som finns nu är ännu inte godkänt och det kan dröja flera år innan det finns ett vaccin som är godkänt på marknaden, skriver Läkare utan gränser. 

Så behandlas Ebola

Det finns ingen behandling mot ebola. Vissa blir friska utan vård men chansen ökar med vård som stöttar de funktioner i kroppen som jobbar för att bekämpa viruset. 

Mer om misttänkta Ebolafallet i Enköping och Sverige

En misstänkt Ebolasmittad patient kom in till lasarettet i Enköping, i Uppsala län, under fredagen. Akuten på sjukhuset stängdes och patienten hölls isolerad.

– Patienten kom till Sverige för ungefär tre veckor sedan och har haft symptom de senaste dagarna, och riktigt allvarligt nu i dag, sa Mikael Köhler, chefsläkare i region Uppsala.

Patienten som inkommit till sjukhuset hade symptom så som blodiga kräkningar och blodig avföring. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!