Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

7 frågor och svar om clownerna i Sverige

Foto: Ryan Jorgensen / RYAN JORGENSEN | JORGO PHOTOGRAPHY
Clowner i Manchester. Foto: Facebook
Clown vid restaurang. Foto: Privat
Clownen från ”Det”. Foto: Skärmdump ”It”
Clownerna sprider skräck i världen. Foto: Colourbox
Clownen från ”American Horror Story”.
Miniserien ”It” satte skräck i många. Foto: Skärmdump ”It”
Clowner har setts över hela världen. Foto: Shutterstock.
1 / 9

Clownerna har kommit till Sverige. Från norr till söder vittnar människor om sina möten med de avvikande karaktärerna.

Varför händer det här, var i Sverige har clowner setts och hur började allt?

1. Vad är det som händer?

Foto: Skärmdump ”It”.

Människor klär ut sig till clowner och går ut på gatorna för att skrämma andra. Det sker just nu i bland annat USA, Australien, Storbritannien, Sverige och Norge. Anledningen är något oklar, men de flesta beskriver aktiviteterna som ett spratt, att det helt enkelt anses roligt att injaga fruktan hos människor. Trenden har fått spridning via sociala medier. Troligtvis var det någon som började klä ut sig och skrämma upp folk. Andra läste om det, och hakade på.

2. Hur började det?

Foto: Colourbox

De första rapporterna om clowntrenden som nu sprids kom från Greenville i South Carolina. I mitten av augusti uppgav invånare att de sett clowner smyga omkring i skogarna. De ska ha försökt lura med sig barn in i skogen, och händelserna blev ett ärende för polisen. Under sensommaren kom rapporter från andra delar av USA, från Kalifornien i väst, via Colorado och Texas, till Florida i öst – överallt sågs clownerna. När september blev oktober hade trenden letat sig vidare till Australien, Storbritannien och nu även Sverige.

3. Var i Sverige har clowner setts?

Clowner i Manchester. Foto: Privat

Under vecka 41 har utklädda personer setts på flera håll i landet. Stockholm, Malmö, Timrå, Ronneby, Linköping och Mjölby är bara några av platserna varifrån svenskar delat med sig av sina vittnesmål. Sett till utvecklingen är det rimligt att anta att clowner kommer att dyka upp på flera ställen i landet.

4. Har människor skadats?

Foto: Privat

I USA, Storbritannien och Australien har flera fall av misshandel, hot och ofredande anmälts. Såväl utklädda clowner som vanliga civila har råkat illa ut. I Sverige har det mestadels rört sig om skrämsel, men på torsdagsmorgonen knivskars en person i Varberg av en okänd man i clownmask och natten till torsdagen hotades en kvinna till livet av beväpnade clowner i Skänninge utanför Mjölby.

5. Är det ett brott att klä ut sig till clown?

Misty från ”American Horror Story.” Foto: American Horror Story

Nej, att klä ut sig är inget brott i sig. I Sverige råder inga förbud mot maskering. Däremot kan den som skrämmer folk göra sig skyldig till ofredande, vilket är ett brott. Ofredande definieras i brottsbalkens kapitel 4, paragraf 7, vilken inte är helt lätt att tolka. Den vanligaste påföljden är böter, även om fängelse finns med i straffskalan.

6. Varför händer det här?

Foto: Kopitin Georgiy / Kopitin Georgiy

Det finns ett antal teorier som kan förklara det som händer i världen och Sverige just nu. Vissa tror att det kan röra sig om en PR-kupp inför halloween eller med anledning av den nya versionen av Stephen Kings roman ”Det”, som återigen filmatiserats och har premiär i november 2017.

Andra tror att det rör sig om en trend som skapats i sociala medier och cirkulerat runt i världen, med målet att sprida skräck. Clowner har länge ansetts vara kusliga, och vissa människor lider av coulrofobi – begreppet som förklarar fobi för clowner.

7. Hur stort är det?

Foto: Skärmdump ”It”

Omfattningen är i nuläget omöjlig att kartlägga, men det pågår i flera länder och är spritt över hela världen. Det verkar vara en löst sammansatt och inte särskilt organiserad rörelse. Vad som är rykten, och vad som är sanningar, är emellertid svårt att slå fast. Vissa menar att det råder en masshysteri i delar av världen, och att clowntrenden är uppförstorad. Andra tar den på fullaste allvar, och polisen har i flera länder avrått människor från att delta.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!