Donald Trump. Foto: AP/TTDonald Trump. Foto: AP/TT
Donald Trump. Foto: AP/TT
Ivanka Trump och Jared Kushner. Foto: STELLA PICTURESIvanka Trump och Jared Kushner. Foto: STELLA PICTURES
Ivanka Trump och Jared Kushner. Foto: STELLA PICTURES

Sju avslöjanden i den nya boken om Trump

Publicerad

Donald Trump var missnöjd över att ha blivit vald till president och Melania Trump grät efter segern – och det var inga glädjetårar.

Ivanka Trump tänker försöka bli president.

Trump beundrar mediemogulen Rupert Murdoch – som tycker presidenten är en idiot.

Journalisten Michael Wolffs bok ”Fire and Fury: Inside the Trump White House” har flera avslöjanden om Trump-administrationen. Här är de sju främsta enligt BBC.

1. Bannon tycker Trumps sons ryssmöte var landsförräderi

Enligt boken tyckte Donald Trumps förre chefsstrateg Steve Bannon att Donald Trump Jr:s möte med en grupp ryssar var ”landsförräderi”. Ryssarna ska ha erbjudit Trump Jr skadlig information om Hillary Clinton under mötet i juni 2016. 

”Även om man inte tycker det här var landsförräderi, eller opatriotiskt, eller bara riktig skit, och jag tycker att det är alla tre, så borde man ha ringt FBI omedelbart”, citeras Bannon av Wolff i boken. Bannon säger också att ”de kommer att knäcka Trump Jr som ett ägg”.

Steve Bannon.Foto: AP/TT

2. Trump var förvånad och missnöjd över valsegern

Wolff skriver att när valresultaten började rulla in och det började se ut som att Donald Trump faktiskt skulle kunna vinna sade Donald Trump Jr till en vän att Trump ”såg ut som om han hade sett ett spöke”. Melania Trump grät – och det var inga glädjetårar. 

Enligt Steve Bannon gick Trumps sinnesstämning under den kommande timmen från förvirring till misstro till skräck. ”Och plötsligt blev Donald Trump en man som trodde på att han förtjänade att bli, och var kapabel till att vara, USA:s president”, skriver Wolff.

Donald Trump och Melania Trump.Foto: AP/TT

3. Trump tyckte inte om sin installationsceremoni

Han skulle sväras in som president – men det var inget Donald Trump njöt av fullt ut. ”Trump var arg över att stora stjärnor inte närvarade vid ceremonin och bråkade offentligt med sin fru som föreföll vara nära gråten”, skriver Wolff. 

Donald Trumps installationsceremoni.Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

4. Trump tyckte Vita huset var skrämmande

”Trump tyckte Vita huset var irriterande och och till och med lite skrämmande”, skriver Wolff. För första gången sedan John F Kennedys tid har presidentparet skilda sovrum. Trump beordrade också att han skulle kunna låsa sitt sovrum i strid med Secret Services önskemål att alltid ha tillträde till rummet för att kunna skydda honom.

5. Ivanka Trump tänker försöka bli president

Enligt Wolff har presidentdottern och hennes make Jared Kushner en överenskommelse att hon kan försöka bli president i framtiden. ”Den första kvinnliga presidenten skulle inte bli Hillary Clinton – det skulle bli Ivanka Trump. Bannon, som myntade uttrycket ”Jarvanka” om paret, blev skräckslagen när han hörde talas om parets överenskommelse”, skriver Wolff.

Ivanka Trump.Foto: EPA/TT

6. Ivanka driver med pappas överkamning

Presidentdottern ska enligt Wolff ha drivit med Trumps överkamning. Vad gäller färgen på presidentens hår säger hon att den beror på hans otålighet: ”Färgen kommer från en produkt som heter Just For Men. Ju längre man har den i håret, desto mörkare blir färgen. Otålighet resulterade i Trumps orangelockar”, skriver Wolff.

Rupert Murdoch.Foto: AP

7. Trump beundrar Murdoch – som tycker han är en idiot

Trump beundrar enligt Wolff mediemogulen Rupert Murdoch. ”Han är en av de stora, den sista av dem”, har Trump sagt om Murdoch. Men det rörde sig inte om ömsesidig beundran. När Trump sade till Murdoch i ett telefonsamtal att cheferna i Silicon Valley behövde hans hjälp eftersom Obama-administrationen hade varit för hårda mot dem sade Murdoch: ”Donald, i åtta år hade de här killarna Obama i sitt ledband. De behöver inte din hjälp.” När Trump inte verkade villig att hörsamma Murdochs råd avslutade Murdoch samtalet och sade: ”Vilken jäkla idiot”, skriver Wolff.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag