Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sju avslöjanden i den nya boken om Trump

Donald Trump.
Foto: AP/TT
Ivanka Trump och Jared Kushner.
Foto: STELLA PICTURES

Donald Trump var missnöjd över att ha blivit vald till president och Melania Trump grät efter segern – och det var inga glädjetårar.

Ivanka Trump tänker försöka bli president.

Trump beundrar mediemogulen Rupert Murdoch – som tycker presidenten är en idiot.

Journalisten Michael Wolffs bok ”Fire and Fury: Inside the Trump White House” har flera avslöjanden om Trump-administrationen. Här är de sju främsta enligt BBC.

1. Bannon tycker Trumps sons ryssmöte var landsförräderi

Enligt boken tyckte Donald Trumps förre chefsstrateg Steve Bannon att Donald Trump Jr:s möte med en grupp ryssar var ”landsförräderi”. Ryssarna ska ha erbjudit Trump Jr skadlig information om Hillary Clinton under mötet i juni 2016. 

”Även om man inte tycker det här var landsförräderi, eller opatriotiskt, eller bara riktig skit, och jag tycker att det är alla tre, så borde man ha ringt FBI omedelbart”, citeras Bannon av Wolff i boken. Bannon säger också att ”de kommer att knäcka Trump Jr som ett ägg”.

Steve Bannon.
Foto: AP/TT

2. Trump var förvånad och missnöjd över valsegern

Wolff skriver att när valresultaten började rulla in och det började se ut som att Donald Trump faktiskt skulle kunna vinna sade Donald Trump Jr till en vän att Trump ”såg ut som om han hade sett ett spöke”. Melania Trump grät – och det var inga glädjetårar. 

Enligt Steve Bannon gick Trumps sinnesstämning under den kommande timmen från förvirring till misstro till skräck. ”Och plötsligt blev Donald Trump en man som trodde på att han förtjänade att bli, och var kapabel till att vara, USA:s president”, skriver Wolff.

Donald Trump och Melania Trump.
Foto: AP/TT

3. Trump tyckte inte om sin installationsceremoni

Han skulle sväras in som president – men det var inget Donald Trump njöt av fullt ut. ”Trump var arg över att stora stjärnor inte närvarade vid ceremonin och bråkade offentligt med sin fru som föreföll vara nära gråten”, skriver Wolff. 

Donald Trumps installationsceremoni.
Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

4. Trump tyckte Vita huset var skrämmande

”Trump tyckte Vita huset var irriterande och och till och med lite skrämmande”, skriver Wolff. För första gången sedan John F Kennedys tid har presidentparet skilda sovrum. Trump beordrade också att han skulle kunna låsa sitt sovrum i strid med Secret Services önskemål att alltid ha tillträde till rummet för att kunna skydda honom.

5. Ivanka Trump tänker försöka bli president

Enligt Wolff har presidentdottern och hennes make Jared Kushner en överenskommelse att hon kan försöka bli president i framtiden. ”Den första kvinnliga presidenten skulle inte bli Hillary Clinton – det skulle bli Ivanka Trump. Bannon, som myntade uttrycket ”Jarvanka” om paret, blev skräckslagen när han hörde talas om parets överenskommelse”, skriver Wolff.

Ivanka Trump.
Foto: EPA/TT

6. Ivanka driver med pappas överkamning

Presidentdottern ska enligt Wolff ha drivit med Trumps överkamning. Vad gäller färgen på presidentens hår säger hon att den beror på hans otålighet: ”Färgen kommer från en produkt som heter Just For Men. Ju längre man har den i håret, desto mörkare blir färgen. Otålighet resulterade i Trumps orangelockar”, skriver Wolff.

Rupert Murdoch.
Foto: AP

7. Trump beundrar Murdoch – som tycker han är en idiot

Trump beundrar enligt Wolff mediemogulen Rupert Murdoch. ”Han är en av de stora, den sista av dem”, har Trump sagt om Murdoch. Men det rörde sig inte om ömsesidig beundran. När Trump sade till Murdoch i ett telefonsamtal att cheferna i Silicon Valley behövde hans hjälp eftersom Obama-administrationen hade varit för hårda mot dem sade Murdoch: ”Donald, i åtta år hade de här killarna Obama i sitt ledband. De behöver inte din hjälp.” När Trump inte verkade villig att hörsamma Murdochs råd avslutade Murdoch samtalet och sade: ”Vilken jäkla idiot”, skriver Wolff.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.