7 000 skrev på mot vapen och brottslighet

Publicerad

Nästan 7 000 personer har skrivit under listor mot illegala vapen och organiserad brottslighet i Malmö.

Efter fredagens riksdagsdebatt överlämnades de till justitieutskottet.

- Det var ett positivt mottagande, säger Luciano Astudillo tidigare S-riksdagsmannen och en av initiativtagarna.

Åtta dödsskjutningar har skakat Malmö på kort tid. Den blott 15-årige Ardiwan sköts till döds på Ramels väg under nyårsnatten. Den 2 januari fick Luciano Astudillo ett sms av en kompis, som frågade om man inte borde göra något.

- I ren affekt skrev jag på min Facebookstatus: "borde vi inte ordna en manifestation". På morgonen hade 12-13 personer delat och än fler gillat. Jag gjorde ett event av det och bjöd in folk som öppet hade olika åsikter, säger han.

"Budskap till alla partier"

Tillsammans med fem andra personer anordnade Luciano Astudillo en manifestation mot våldet i Malmö, den 6 januari, som samlade tusentals människor. I samband med det skrev 3 700 under namnlistorna, sedan har ännu fler namn tillkommit via internet.

Klockan 11 i dag, direkt efter debatten, överlämnades listorna till justitieutskottets ordförande Morgan Johansson (S) och vice ordförande Johan Linander (C).

- Det var ett budskap till alla partier. Jag är övertygad om att både den fantastiska manifestationen och namnen gjorde att vi fick till debatten i riksdagen. Jag tror att det har gjort skillnad, säger Astudillo.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag