68 unga offer för Husbypedofilen

Den fruktade Husbypedofilen – en 28-årig IT-konsult – sökte och fann sina offer på Facebook och chattappen Kik. Flera offer hörde av sig till polisen och i morgon åtalar åklagare Emelie Källfelt mannen i Stockholms tingsrätt. Målet omfattar 68 brottsoffer i åldrarna 11 till drygt 20 år.
Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix

Den fruktade Husbypedofilen – en 28-årig IT-konsult – sökte och fann sina offer på Facebook och chattappen Kik. 

De yngsta flickorna som sexutnyttjades, enligt åtalet, är bara elva år.

För de som kände mannen kom misstankarna som en chock. 

– Jag kunde aldrig misstänka att han höll på så här, säger en vän. 

I oktober förra året gjorde polisen ett tillslag mot nätpedofilen i Husby. Han misstänks för att med hot och tvång tvingat unga flickor att utföra sexuella handlingar. 

28-åringen var inledningsvis misstänkt för drygt ett tiotal övergrepp – men härvan växte snabbt efter att polisen gått ut med de alias mannen använde sig av på nätet. 

Mannen har kommit i kontakt med flertalet av de 68 offren, företrädesvis unga flickor, på nätet där han fått dem, efter påtryckningar, att posera nakna och utföra sexuella handlingar framför webbkamera. 

Enligt en källa med god insyn i utredningen har 28-åringen sökt sina offer på Facebook och via chattappen Kik Messenger.

– Det handlar om forum som riktar sig till ungdomar, men jag vill inte gå in och nämna några namn. Har man ett gott samarbete vill man inte outa dem i media, det här är inte forumens fel, säger Emelie Källfelt. 

"Kom som en chock"

Den 28-årige mannen är uppväxt i Stockholmstrakten. Han beskriver sin uppväxt som "harmonisk".  Han gick naturvetenskapligt program på gymnasiet och tog studenten med bra betyg. 

En vän som kände honom under gymnasietiden beskriver honom som trevlig och social med en bred umgängeskrets. 

– Det här kom som en chock.  Jag kunde aldrig misstänka att han höll på så här. Så länge jag kände honom var en jättetrevlig kille, säger han och uppger att de inte haft kontakt på flera år. 

I en personutredning beskriver han sig själv som framgångsrik i skolan. Han har efter gymnasiet studerat på universitet och arbetat på flera arbetsplatser.

– Jag såg bara en jättetrevlig kille som pluggade och jobbade. Han verkade inte göra särskilt mycket på sin fritid, men på jobbet var han en bra kille, säger en kollega.  

28-åringen uppger i personutredningen att han ägnat sig en hel del åt träning, bland annat boxning och MMA. När han greps av polisen arbetade han som IT-konsult. Enligt hans dåvarande arbetsgivare var mannen vänlig och duktig på sitt jobb. 

– Vi var lika förvånade som alla andra förstås. Det var ingenting man kunde se på honom i hans beteende som skvallrade om att han kunde göra något av det han är misstänkt för i dag, säger arbetsgivaren. 

Arbetsgivaren: "Han var skärpt"

Arbetsgivaren beskriver 28-åringen som intelligent och att han förmodligen var bäst i sin årskull på IT-utbildningen. 

– Han var väldigt skärpt, säger han.  

Vad gäller det privata planet berättar den misstänkte mannen under samtal med polisen att han haft några tillfälliga förhållanden med jämnåriga kvinnor, men aldrig fast sällskap eller sambo. 

Han nekar till att ha en sexuell dragning mot barn eller yngre flickor. Däremot säger han sig konsumera pornografi, men har inte upplevt sin sexualitet som tvångsmässig eller problematisk på något sätt. Enligt en liten sinnesundersökning, som gjorts på rättspsykiatriska avdelningen i Huddinge, misstänks mannen inte lida av en allvarlig psykisk störning. 

Advokat Björn Törnell försvarar 28-åringen.

– Jag väntar till i morgon med att lämna några kommentarer om hans inställning till anklagelserna, säger han.

Hur mår din klient?

– Han har suttit häktad i ett år, det är han förstås oerhört frustrerad över. Han ser ju fram emot att det här äntligen ska komma i gång, så han får det här prövat.

Grooming

Groominglagen infördes 2009 och gör det olagligt att ta kontakt med barn i sexuellt syfte.

Groomare använder sig oftast av chattforum och sociala medier för att komma i kontakt med sina offer och utger sig ofta för att vara någon annan.

För att undvika att bli drabbad bör man vara observant på groomarens språk, om den börjar prata om sex och vill träffas.

Groomare vill bygga förtroende och använder sig av lockbeten som offret är intresserat av.

Träffa aldrig någon du är misstänksam mot.

Om du känner dig säker på att det är ofarligt att träffas, ta med en kompis och stäm träff på en plats med mycket folk.

Spara era konversationer och vänd dig till polisen om du misstänker att du är i kontakt med en groomare.

Källa: Polisen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.