Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

68-åriga Denise: "Mitt Romney skrämmer"

Denise Shields och särbon Bobby Caplam. Foto: Alexandra Ramnewall

SAN FRANCISCO. En konservativ domstol som prioriterar frågor som rätten till abort.

Det är vad San Franciscoborna Denise Shields, 68, och Roland L Deal, 47, fruktar mest om Mitt Romney väljs till president.

– Republikanerna är inte vad de var när jag var ung. De är mycket mer konservativa nu. Obama skämmer mig inte. Men det gör Romney, säger Denise Shields.

Fakta

Namn: Denise Shields

Ålder: 68

Familj: Två vuxna söner, William, 38, och Jason, 41, år, och särbon Bobby Caplam, 70.

Bor: I San Francisco i ett viktorianskt 1800-tals hus ett kvarter från Filmore Street.

Yrke: Pensionär, tidigare inredningsdesigner. Driver familjeägda hotellet Artist Inn.

Namn: Roland L. Deal

Ålder: 47

Familj: Hustrun Kelly och två barn, en son på tio år och en dotter på sex.

Bor: I Marin County, en stad på 200 000 invånare, strax norr om San Francisco

Yrke: Kontorschef på reklambyrån OgilvyOne i San Francisco.

Denise tittar på ”Real Time with Bill Maher” medan hon rör i kycklingsoppan. Särbon Bobby Caplam sitter bredvid vid köksbordet.

Mahers show hör till veckans tv-höjdpunkter. Komikerns signum är att göra narr av republikansk politik. I kväll tar han upp Todd Akins påstående att våldtagna kvinnor inte kan bli gravida.

– Han är riktigt bra. Sättet han profilerar sig på är fantastiskt, säger Bobby om programledaren och stå upp-komikern.

Bobby har redan röstat. Precis som för fyra år sedan går hans röst till Barack Obama.

– Alla jag känner röstar på Obama, säger Bobby.

– Eller ja, nästan alla. Min syster och hennes man är för Romney, fyller Denise i.

Oroas över kvinnorna

Denise är pensionerad inredningsarkitekt och driver nu ett litet familjehotell ett kvarter från trendiga Fillmore Street. I det viktorianska 1800-tals-huset har hon bott i 38 år.

Särbon Bobby, 70, bor delar av året i Mexiko, det är också därifrån han förtidsröstat. Förutom pensionen försörjer han sig som frilansande jazzmusiker.

– Obama har jazzmusiker i Vita huset. Kan du tänka dig Romney omges av jazzmusiker?

Denise oroar sig främst för kvinnornas ställning med Romney vid rodret.

– Kvinnorna kommer inte att gynnas. Republikanerna är inte i dag vad de var när jag var ung. De är så mycket mer konservativa nu, säger hon.

Vad vill ni att Obama ska förbättra eller förändra de nästkommande fyra åren?

– Nu har han försökt att få USA på fötter igen. Och jag ser inte hur han har kunnat göra det på ett bättre sätt. Han fick Usama bin Ladin och fick oss att lämna Irak som vi aldrig skulle gått in i överhuvudet taget. Jag gillar honom. Jag tycker att han är uppriktig och jag tror att han faktiskt gör sitt bästa, säger Denise.

Elva våningar upp, ett kvarter från Union Square i hjärtat av San Francisco, har Roland L Deal, 47, sitt kontor. Han jobbar som kontorschef på en reklambyrå och pendlar dagligen mellan jobbet och huset i Marin County strax norr om stan.

En liberal stad

För honom är en Obama-röst ett självklart val även om han tycker att de senaste fyra åren har varit besvärliga för presidenten.

– Den republikan-dominerande kongressen har varit tydliga med att hindra Obama från att få igenom sin politik. Så det är klart att det varit svårt för honom. Trots det har han till exempel fått igenom sin sjukvårdsreform.

– Nu vill jag att Obama ska få vara kvar fyra år till så att han kan slutföra de saker han sagt att han vill slutföra, säger Roland.

Det Roland L Deal och Denise Shields har gemensamt är att de fruktar en ny mer konservativ Högsta domstol i USA.

– Två av de liberala domarna, Ginsburg och Breyer, är väldigt nära pension. Så om någon av dem slutar nu kommer Romney att få chansen att välja en ny som är mer konservativ och där frågor som till exempel rätten till abort kommer att diskuteras, säger han.

Det är ingen tvekan om att San Francisco är en liberal stad.

”Obama/Biden”- affischer skådas lite varstans.

Men ingenstans ser man Romney-märken fastklistrade på de parkerade bilarna eller plakat utmed vägarna trots att det bara är dagar kvar till valet.

Roland påpekar dock att han har flera republikaner till grannar.

– När du blir villaägare blir du automatiskt republikan, skojar han och berättar om fotbollsmatch har var på med tioårige sonen för några dagar sedan.

– Vid halvlek tog jag upp New York Times och började läsa. Flera tittade snett på mig och undrade om jag var liberal. Så trots att Kalifornien är en blå stat är långt ifrån alla demokrater.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!