Feministiskt Initiativ har i veckan släppt sin nya valskiva. Det är en dubbel-cd fullmatad med svenska artister som sluter upp bakom partiet. När Expressen ringde runt till artisterna var det få som hade möjlighet att uttala sig om deras medverkan på skivan.
Artisternas agenter och skivbolag hänvisar till fullspäckade scheman.
Men Klara Force, som spelar gitarr i gruppen Crucified Barbara, berättar om gruppens medverkan.
– Partiet står för feminism och antirasism som vi står för. Visst finns det alltid en risk för smällar när man tar ställning för en sak men det får man ta för att kunna visa sin åsikt.
"Självklart att ställa upp"
Crucified Barbara skrev låten "To Kill a Man" som finns med på skivan. Det var Crucified Barbara som själva kontaktade Feministiskt Initiativ och frågade om deras låt som handlar om mäns våld mot kvinnor fick vara med.
Även Jaquline Ronneklew, som medverkar på skivan, vill kämpa för ett mer jämställt samhälle.
– När jag fick frågan var det självklart för mig att jag skulle ställa upp. Kultur är politik och det är viktigt med jämställdhet.
Schyman: "Tror inte alla läst"
– Men jag vill inte uttala mig om detaljerna i partiprogrammet, säger Jaquline Ronneklew.
Inte heller partiets talesperson, Gudrun Schyman, tror att artisterna är väl insatta i den politik som partiet önskar driva.
– Jag tror inte att alla har läst vårt senaste politiska dokument, säger hon.
Det politiska dokument som ligger ute på hemsidan innehåller drygt 80 sidor med förslag. Flera av förslagen innebär rejäla kostnader, såsom fri förskola, högkostnadsskydd för tandvård och gratis kollektivtrafik.
Tobé är kritisk
Björn Hasselgren, infrastrukturforskare på KTH i Stockholm, menar att förslaget om gratis kollektivtrafik är orealistiskt.
– Det är klart att om de har en ideologisk drivkraft är det också är bra att driva på frågan om kollektivtrafiken eftersom den utnyttjas mer av kvinnorna. Men om man vill vara ett seriöst parti borde man också lägga fram ett kostnadsförslag.
Moderaternas skolpolitiske talesperson Tomas Tobé är kritisk till förslagen om fri förskola och fritidshem, liksom inga läxor eller betyg.
– Väljarna vill se att man har en politik som kan finansieras. Vi tror också att det är viktigt, med fallande skolresultat, att vi har mer av läxor och betyg, säger han.
Mer en önskelista
Anders Sannerstedt, statsvetare vid Lunds universitet, förklarar att partiets politiska dokument mest ska ses som en önskelista.
– Det är först när ett parti lägger förslag i riksdagen som det också måste visa på hur de ska finansieras. Än så länge kan Feministiskt Initiativ säga vad det vill i den allmänna debatten, däremot kan man ju tänka sig att de får stå till svars, från väljare och politiska motståndare, för alla sina önskningar.
Innan valet kommer Feministiskt Initiativ inte ha möjlighet att lägga en budget på grund av för få resurser. Däremot ska partiet konkretisera sina förslag i sommar.
– Vi presenterar ett valmanifest i juni med de frågor som vi vill fokusera på och titta på finansieringen och se det realistiska i det hela, säger Gudryn Schyman.