Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

65 artister sluter upp bakom Schyman

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Gudrun Schyman, talesperson för FI.
Foto: Sara Strandlund

65 artister sluter upp bakom Feministiskt Initiativ.

Men inte alla vet exakt vad partiet vill.

Expressen har tittat närmare på partiprogrammet – som innehåller mål om gratis kollektivtrafik, fri förskola och höjd flygmoms.

Feministiskt Initiativ har i veckan släppt sin nya valskiva. Det är en dubbel-cd fullmatad med svenska artister som sluter upp bakom partiet. När Expressen ringde runt till artisterna var det få som hade möjlighet att uttala sig om deras medverkan på skivan.

Artisternas agenter och skivbolag hänvisar till fullspäckade scheman.

Men Klara Force, som spelar gitarr i gruppen Crucified Barbara, berättar om gruppens medverkan.

– Partiet står för feminism och antirasism som vi står för. Visst finns det alltid en risk för smällar när man tar ställning för en sak men det får man ta för att kunna visa sin åsikt.

"Självklart att ställa upp"

Crucified Barbara skrev låten "To Kill a Man" som finns med på skivan. Det var Crucified Barbara som själva kontaktade Feministiskt Initiativ och frågade om deras låt som handlar om mäns våld mot kvinnor fick vara med.

Även Jaquline Ronneklew, som medverkar på skivan, vill kämpa för ett mer jämställt samhälle.

– När jag fick frågan var det självklart för mig att jag skulle ställa upp. Kultur är politik och det är viktigt med jämställdhet.

Schyman: "Tror inte alla läst"

– Men jag vill inte uttala mig om detaljerna i partiprogrammet, säger Jaquline Ronneklew.

Inte heller partiets talesperson, Gudrun Schyman, tror att artisterna är väl insatta i den politik som partiet önskar driva.

– Jag tror inte att alla har läst vårt senaste politiska dokument, säger hon.

Det politiska dokument som ligger ute på hemsidan innehåller drygt 80 sidor med förslag. Flera av förslagen innebär rejäla kostnader, såsom fri förskola, högkostnadsskydd för tandvård och gratis kollektivtrafik.

Tobé är kritisk

Björn Hasselgren, infrastrukturforskare på KTH i Stockholm, menar att förslaget om gratis kollektivtrafik är orealistiskt.

– Det är klart att om de har en ideologisk drivkraft är det också är bra att driva på frågan om kollektivtrafiken eftersom den utnyttjas mer av kvinnorna. Men om man vill vara ett seriöst parti borde man också lägga fram ett kostnadsförslag.

Moderaternas skolpolitiske talesperson Tomas Tobé är kritisk till förslagen om fri förskola och fritidshem, liksom inga läxor eller betyg.

– Väljarna vill se att man har en politik som kan finansieras. Vi tror också att det är viktigt, med fallande skolresultat, att vi har mer av läxor och betyg, säger han.

Mer en önskelista

Anders Sannerstedt, statsvetare vid Lunds universitet, förklarar att partiets politiska dokument mest ska ses som en önskelista.

– Det är först när ett parti lägger förslag i riksdagen som det också måste visa på hur de ska finansieras. Än så länge kan Feministiskt Initiativ säga vad det vill i den allmänna debatten, däremot kan man ju tänka sig att de får stå till svars, från väljare och politiska motståndare, för alla sina önskningar.

Innan valet kommer Feministiskt Initiativ inte ha möjlighet att lägga en budget på grund av för få resurser. Däremot ska partiet konkretisera sina förslag i sommar.

– Vi presenterar ett valmanifest i juni med de frågor som vi vill fokusera på och titta på finansieringen och se det realistiska i det hela, säger Gudryn Schyman.

Här är några av Fi:s politiska förslag:

■ Fi ska verka för att feministiskt självförsvar erbjuds på samtliga skolor

■ Fi ska verka för att alla får gratis kollektivtrafik och att denna byggs ut.

■ Fi ska verka för förbud mot vinstutdelning inom skolan.

■ Fi ska verka för max sex timmars skoldag.

■ Fi ska verka för en läxfri och betygsfri grundskola.

■ Fi ska verka för att förskola, fritids och fritidshem ska vara avgiftsfria.

■ Fi ska verka för att tandvård ingår i sjukförsäkringssystemet och omfattas av högkostnadsskyddet

■ Fi ska verka för att all offentligt finansierad verksamhet ska vara tillgänglig även för transpersoner. Sjukhus, omklädningsrum, fängelser, toaletter och andra lokaler måste byggas med alla människor i åtanke.

■ Fi ska aktivt verka för att ett tredje juridiskt kön införs.

■ Fi ska verka för att bygga ut förlossningsvården i glesbygd så att alla kvinnor har tillgång till förlossningsvård med hög säkerhet och medicinsk kompetens.

■ Fi ska verka för att införa likvärdig moms, 25 procent på allt flyg, vilket innebär en höjning för inrikesflyg från 6 procent.

Här är ett urval av artisterna som är med på nya dubbel CD:n samt den skiva som endast släpps digitalt

Linda Pira

Jenny Wilson

Silvana Imam

Linnea Henriksson

Robyn

Britta Persson

Marit Bergman

Tove Styrke

A Camp

El Perro del Mar

The Knife

Sarah Dawn Finer

Frida Hyvönen

Lisa Nilsson

Crucified Barbara

Asha Ali

Jaquline Ronneklew

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.