Foto: Lars Pehrson / Svd / Scanpix
 Foto: Lars Pehrson / Svd / Scanpix

65 500 gjorde högskoleprovet

Publicerad

Omkring 65 500 personer hade anmält sig till lördagens högskoleprov.

Det var den andra gången som det nya provet skrivs - där matematik fått ett större roll.

Högskoleprovet har skrivits på drygt 120 orter runtom i landet. Under åtta timmar har tiotusentals personer betat av 160 uppgifter, uppger TT.

– Provet har två delar, en med matematisk-logiska uppgifter och en verbal del, som är mer mot läs- och ordförståelse, säger Åsa Rurling, utredare på högskoleverket, till Expressen.se.

Omarbetat prov

Det är andra gången som det nya högskoleprovet skrivs. I höstas fick högskoleprovet en ny utformning, där matematik och andra kvantitativa uppgifter blir lika viktiga som provets språkliga del.

Högskoleverket kan ännu inte svara på hur det påverkar resultatet.

– Vi har inte gjort några djupare analyser än, så det är svårt att säga. Vi ska följa upp det nya provet, men vi vill titta på några provomgångar först.

Varför ska man göra högskoleprovet?

– Det är bra om man konkurrerar till en utbildning. Det är även fler och fler utbildningar som använder högskoleprovet i urvalet.

Här kan du se facit till högskoleprovet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag